Surdegsexperimentet

Den 8:e februari började den leva. Rågklimpen 13. Det har varit många små surdegar genom åren men först nu jag börjat testa lite mer. Den nuvarande surisen har varit helt otroligt livskraftig. Mängden bröd har varit mycket stor och vi hinner inte ens i närheten äta upp allt vi bakar.

Tre veckor senare började en veteklimp växa sig till liv utifrån 1 dl av rågsurdeg. Till denna har även baguetteplåt införskaffats och de första baguetterna kan nu känna sig färdiga.

Rågsurdeg

Dag 1, kväll:

  • 1½ dl ljummet vatten
  • 1 tsk honung
  • 1 dl rågmjöl

Dag 2, morgon:

  • 1dl ljummet vatten
  • ½ dl rågmjöl

Fortsätt mata den på samma sätt som morgonen. Upprepa på kvällen och morgonen de första tre dagarna, sen kan det plana ut till en gång om dagen. Justera upp blandningen allt eftersom så att den inte blir för lös.

Vetesurdeg baserad på rågsurdeg

  • 1 dl rågsurdeg
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vetemjöl

Fortsätt sedan att dagligen mata den med 1 dl vatten och en dl mjöl.

Båda surdegarna går att få mer vilandes i kylen. Bor surdegen i kylen bör den matas en gång i veckan.

Vid utbakning följer man antingen ett av de oändliga mängderna brödrecept som finns med surdeg som grund eller så går man lös på köket och improviserar istället. Favoritingrediensen utöver surdegen är mjöd. Det ger härliga honungstoner till brödet.

Kommentera