Saffranspannkaka

Så vad det åter igen för att laga en gammal klassiker, saffranspannkaka. En gotländsk speciallitet som i min erfarenhet uppskattas av de flesta med undantag för dem som har svårt för saffran eller nötter.
Själva saffranspannkakan går snabbt att laga om man redan har färdig risgrynsgröt, vilket gör det till en mycket trevlig dessert lagom till jul. Men det fungerar även att laga på färdigköpt risgrynsgröt för den som inte orkar göra risgrynsgröt först.

Jag har hittat många olika recept under årens lopp men föredrar själv att improvisera lite efter följande grundrecept.

1kg Risgrynsgröt
3-4 Ägg
2 Paket saffran (1g totalt)
3- 5msk socker (Kan ersättas med honung)
1 dl sötmandlar


Börja med att hacka sötmandlarna i små bitar (man kan skålla och skala mandlarna först om man önskar)
Blanda gröt, saffran, socker och mandelbitarna i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och rör ut till en fin smet.
Häll sedan blandningen i en form som är 20×30 centimeter och låt stå i ugnen i 30-40 minuter på 200 grader.
Servera varm med grädde och sylt.

På Gotland serveras den ofta med salmbärssylt, men det är inte alltid lätt att hitta så prova istället lite drottningsylt eller björnbärsylt.