S2E13: Resultat år 1

Den 9:e december 2013 påbörjade jag ett projekt för att må bättre. Jag kom till tanken att om jag nu ska fortsätta leva så vore det ju dumt om jag förstör för mig själv med hur jag lever. För de som följt mina steg på vägen så är det nog uppenbart att det gått lite åt alla håll men att resultatet har gått åt rätt håll alla gånger. I fredags var jag på en hälsokontroll, innan dess var det tre år sedan jag var på en så jag har fått lite facit på vad mitt jobbande har gjort.

Det största för min del var att jag gått från gränsvärden på kolesterolet till helt normala värden. Mitt hb-värde har för första gången gått upp helt utan järntillskott (vilket är något jag brukar få ta i perioder för att inte halka för långt utanför normala gränsvärden. Nu ligger det på 148 g/L jämfört med 121 g/L från förra mätningen. Normalvärdet räknade de mellan 117-153 g/L.

Läkaren jag pratade med bekräftade även att jag valt rätt väg när det kom till mat. Så fort jag nämnde att jag haft problem med magen frågade han om jag drack mjölk. När jag svarade att jag enbart drack laktosfri mjölk blev han glad och så berättade han lite om de senaste rönen om hur mjölk kan ställa till det i tunntarmen. Jag nämnde även att jag plockat bort gluten och lök och möttes av ännu mer beröm och bekräftelse. Inte helt fel sådär, komma dit nervös över alla prover (stress och ångest har gett mig lite fysiska problem som nu bekräftats som enbart psykosomatiska) och sen få höra att allt ser jättebra ut. Han tog även stressbiten på väldigt stort allvar och hejade på mig att fortsätta att komma ut och röra på mig. Enda rekommendationen till ändringar var att lägga till mer d-vitaminer i kosten så nu har jag utöver det inte allt för mumsiga bärpulvret som är d-vitaminberikat en liten burk med d-vitamin som väntar på mig där hemma. Måste komma ihåg att plocka med en liten burk att ha på jobbet med för att öka chansen att jag kommer ihåg dem.

Projektets andra halvår har inte gått så bra. Inte på det sättet att något gått bakåt, utan mer att jag inte gjort så mycket. Jag hann med framsteg med vikterna men jag får fundera lite på hur jag ska fortsätta. Nu börjar snart år två, kanske dags att köra en ny matkoll så jag får i mig det jag ska och inte för mycket dåligt. Senast den nionde så blir det uppdatering igen.

20141122_100637

Kommentera