Rotfruktsmums

Rödbetor! Jag har blivit lite småförälskad i denna härliga illröda knöl. Igår fick jag lite baklust och attackerade ett helt vanligt oskyldigt litet sockerkaksrecept, receptet kommer aldrig att bli sig likt igen. Aldrig i min vildaste fantasi hade jag kunnat gissa att denna lilla röda goding skulle bli varmgul efter en stund i ugnen. Men det är väl säkrast att jag tar det hela från början.

Rödbetssmet

Rödbetssockerkaka

  • 50-75g margarin eller smör
  • 2 ägg
  • 3 dl mjöl (dinkel eller vete)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl rödbetspuré (uppkokt och mosad/mixad rödbeta)
  • 1 äpple skuret i bitar
  • 1 liten skål med socker och kanel att doppa äppelbitarna i
  • Pumpakärnor

Smält matfett och vispa ihop socker och ägg. Blanda ner smöret samt mjöl, bakpulver och kryddor i äggblandningen. Blanda ner rödbetsmoset och häll smeten i en smörad och bröad form.

Ta äppelitarna och doppa dem i kanel- och sockerblandningen, tryck ner dem i smeten. Strö över lite pumpafrö. Sätt in i ugnen i 40-50 minuter på 175 graders värme.

Rödbetskaka

Självklart går det bra att göra kakan utan äpplen och med andra puréer i. Jag har bakat en variant med puré från pumpan butternut med ett mycket lyckat resultat.

Kommentera