Plommonmängder

När jag var hemma i Gislaved senast plockade jag med mig utöver en ganska imponerande packning (var i ullared innan jag åkte hem igen) ungefär 6 kilo små söta plommon. Resultatet har än så länge blivit två plommonkakor och två burkar sylt. En liten påse är undanlagd för att ätas som de är och en gryta full väntar på att rensas (blir ju så mycket lättare när de är mjukkokta). Numera har jag en väldigt stor ugn vilket gjorde att jag kunde göra de båda satserna samtidigt.

Plommonkaka

Plommonkaka

variant 1

  • 3 ägg
  • 4 dl socker
  • 150 g smält smör
  • 2 krm vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 1-2 tsk kardemumma
  • ½ dl fiberhavregryn
  • 4 dl mjöl (vete eller dinkel)
  • Plommon

variant 2

  • 3 ägg
  • 4 dl socker
  • 150 g smält smör
  • 2 krm vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 2 msk kakaopulver
  • 50 g hackad mörk choklad
  • 4 dl mjöl (vete eller dinkel)
  • Plommon

Rör snabbt ihop smör, ägg och socker. Tillsätt restrerande torra ingredienser och rör ihop smeten. Häll upp i en långpanna och skiva ner bitar av plommonen och lägg på kakan. Grädda i ugn på 200 grader i 20-25 minuter.

Kommentera