Minimuffinsmängder och makronmisslyckanden

Nu har det varit ordentligt med bak avklarat. fyllde två plåtar med minimuffinsar. Receptet på grundsmeten kom från Leilas ”Piece of cake”. Jag delade smeten och gjorde en del med vanilj och en med kakao.

Standardmuffins

  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 100g smält margarin/smör
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Vispa ihop ägg, socker, margarin och vanilj. Blanda ner övriga ingredienser och portionera ut i formar. Grädda i 5-15 minuter på 175 grader, tiden är beroende på storlek på formarna. Satsen räcker till 12 stora muffinsar eller mängder av små (ca 70).

Det riktigt roliga kom när det var dags för toppingen. Har tidigare bara gjort mindre experiment men nu var det dags att göra det ordentligt. Sorterna jag testade var en chokladsmörkräm då jag hade massa äggulor kvar efter ett makronbak till, och dumlefluff.

Chokladsmörkräm

  • 4 äggulor
  • 100 g smör
  • 100 g florsocker
  • 100 g choklad
  • eventuellt lite karamellfärg

Smält chokladen och låt den svalna lite. Vispa ihop smör, florsocker och äggulor. Blanda ner chokladen och vispa krämen slät. Vill du färgsätta krämen går det bra att tillsätta färgen i smör/florsockerblandningen innan man vispar i chokladen.

Sen att chokladen jag använde råkade vara grön choklad (candy melt från wiltons) gjorde ju bara saken bättre. Dumlefluffet lade jag sedan mellan några makroner och plockade med till jobbet. Små sockerbomber blev resultatet. Ingen kan nog beskylla dem för att vara nyttiga i alla fall.

Dumlefluff

  • 160 g dumle
  • 3 dl grädde

Smält ihop utan att låta smeten börja koka. Ställ svalt tills blandningen är helt kall. Vispa till önskad konsistens


Kommentera