Mer bär

Det kan kanske tyckas som att jag har alldeles för mycket ledig tid efter som jag håller på med en massa roliga bär, hade det varit fallet hade det varit riktigt trevligt. Högskolan har allmän nollning nu så då blir det lite bärkok för min del.

Nåja, åter till det roliga.

Idag har jag gjort häggbärsgelé (mosa och koka upp bären med lite vatten, filtrera och tillsätt sedan gelésocker), havtorn- och rönnbärskola, och fläderbärsmaränger.

Fläderbärsmaränger

Koka upp fläderbär med vatten, lägg undan en dl till marängerna och gör något roligt med resten.

  • 6 st äggvitor
  • 3 dl socker
  • en nypa salt
  • 1 dl fläderbärsavkok

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna tills de bildat ett fast skum. Tillsätt socker och en nypa salt, vispa ca 6 min på högsta hastigheten. Vik försiktigt ned fläderbärsavkoket i smeten.

Klicka ut på plåtar och sätt in i ugnen i ca 50 min, tills ytan är krispig och insidan seg.

Örtfrallorna jag gjorde igår:

  • 50 gram smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 2 tsk havssalt
  • 200 gram keso
  • 10 msk örter
  • 4 dl+1 dl grahamsmjöl+rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl

Pensling och garnering

  • 1 st ägg
  • 1 tsk grovt havssalt

  1. Smält smör och blanda med mjölk. Värm till 37°. Lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt sirap,salt,keso och örterna.
  2. Rör ner allt grahamsmjöl, rågmjöl och lite vetemjöl i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Den ska vara lite lös. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  3. Ta upp degen och knåda den väl.Forma 10 bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper, platta till bollarna lite. Låt jäsa 20 min.
  4. Sätt ugnen på 175°. Pensla med ägg och strö över lite grovt salt.
  5. Grädda tills frallorna har fått en gyllenbrun yta. Låt svalna under bakduk.

3 svar på “Mer bär”

  1. Likör är roliga saker. Oftast brukar jag ta en handfull bär eller örter och tillsätta några dl osmaksatt brännvin/vodka. Exempelvis 1 dl bär och 4 dl brännvin. Låt det stå i två till tre veckor eller tills bären skuttat runt tillräckligt mycket. Tillsätt sedan socker och tillslut kärlet. Skaka om några gånger om dagen tills sockret löst upp sig. Provsmaka för att se om mer socker ska till. Sen när det sista sockret är löst i blandningen är det klart.

  2. Här kommer receptet

    Fläderbärslikör
    2-3 dl repade och sköljda bär
    35 cl brännvin
    en liten bit kanelstång
    en liten bit citronskal
    2 dl socker
    Låt dra några månader.

Kommentera