Marknadsdags i Smålandsstenar

Imorgon bär det av till Smålandsstenar tillsammans med Lena. Jag tänkte vara lite förutseende denna gång och lägga ut recepten på det som följer med. Det blev saffranskorpor och frostiga tranbärscookies.

Frostiga tranbärscookies

125 g mjukt smör
1 dl ljust muskovadosocker eller råsocker
1 dl sirap
3.5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 msk kakao
½ tsk kanel
½ påse saffran
1-2 dl torkade tranbär
0.5 dl råsocker att rulla i
ca 2 msk florsocker att pudra över

Vispa smör, kryddor, socker och sirap och blanda sedan ner övriga ingredienser, tillsätt tranbären sist. Forma till en rulle och lägg in i frysen några minuter.
Gör 50 eller 100 små bollar av den beroende på om du vill ha ganska små- eller minicookies. Rulla bollarna i rörsocker och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15 min på 175 grader.

Saffranskorpor

1 påse saffran
2 dl socker
100g smör
2 ägg
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver

Rör smör och socker, blanda ner äggen ett i sänder, den hackade mandeln och sist mjölet blandat med bakpulvret.
Rulla ut till drygt fingertjocka längder, platta till dem något. Grädda i 175 – 200 gr 10 – 12 min.

Skär längderna i lagom stora bitar. Lägg dem på sidan med en av snittytorna uppåt. Torka i ugnen på 175 grader i  5 – 10 min, vänd på dem efter halva tiden.

Kommentera