Kirskål (Aegopodium podagraria)

Av alla våndor verkar ett av trädgårdsägarens största problem vara de små liv som spirar och sprids på egen hand. Jag har ett enda råd till dessa, ät upp dem! Se bara till så att du är säker på att det är just kirskål du har.
Kirskålen är en växt med många namn, den kallas även kers/kärs, grannkål, skvallerkål, trebening eller sladderkål, . Till england kom växten först med romarna [1] och slutligen till sverige med munkarna. Det latinska namnet (podagraria) syftar på att växten har använts som medicin mot podager (gikt).[2]
Godast är de nya skotten och på våren är den en av de första att krypa upp. Växer den upp för mycket kan man rycka bort de grova bladen så det finns chans för nya späda blad att skjuta upp. Man kan laga en stor mängd med rätter av kirskålen utöver att lägga de färska bladen i salladen. De kan användas till stuvningar, gratänger, pajer, soppor och mycket mer. Strimlade blad ska vara gott till fisk och kyckling. Bladstjälkarna kan användas till fyllning i sushi eller syltas och användas i kakor.[1]
Torka eller frys in av växten så har du möjlighet att få lite vårkänslor även långt in på vintern. Hackade blad blir gott över lite persilja.[2]

Pesto
50g maskrosblad och kirskålsblad
2 ramslöksblad (eller 1 vitlöksklyfta)
½dl pinjenötter
50g parmesan i småbitar
½dl olivolja
1 nypa salt

skölj av och torka bladen. Mixa blad, ramslök/vitlök, pinjenötter och parmesan till en slät massa. Tillsätt olivolja och salt. Förvara i en lufttät behållare då den annars mörknar snabbt. Använd peston till bland annat pastarätter och kyckling.
[2]

Kirskålspaj
En bunke kirskålsblad utan stjälk
½pkt fetaost (helst ekologisk)
½ squash
1 sats pajdeg
1 sats äggstanning (3 ägg till 3 dl mjölk + kryddor)

Förbered pajdegen. Täck en form med degen och förbaka den. Hacka kirskålen och squashen. Dela fetaosten i bitar och lägg ner det i pajskalet. Lägg över squashen och sedan kirskålen. Krydda gärna äggstanningen med lite starkare kryddor.
Häll över äggstanningen och sätt in i ugnen tills äggstanningen stannat och fått lite färg.

[1] Naturens läckerheter, Inger Ingmanson
[2] Plocka vilda matväxter, Beate Slipher

Kommentera