Julfika

Inte överraskande nog så blev min julaftonsuppgift utöver grönkålen själva fikat. För att få lite att välja mellan blev det en glaserad glöggchokladkaka och chokladpepparkaksmuffins med pepparmintchokladtopping.

Glöggchokladkaka

200 g smör
200 g mörk choklad
4 st ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk glögg

Smält smöret och rör ner chokladen så den smälter. Vispa ihop allt och häll i en smörad och bröad form (ca 23 cm). Grädda i 25-30 min på 200 grader.

Glögglasyr:
2,5 dl florsocker
75 g smör
1 st ägg
1 dl kakao
4 msk glögg

Smält smöret och blanda ihop allt. Häll över kakan.

Receptet på muffinsarna kommer från http://www.apotekhjartat.se/Teman/godare-jul/pepparkaks-cupcake-med-mint/ och har modifierats som sig bör.

Pepparkakscupcake med mint
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 msk pepparkakskryddor
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g mörk choklad
Glasyr
200 g mörk choklad
200 g färskost naturell
5 dl florsocker
1 äggvita
2–6 droppar pepparmyntaolja
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret med kryddorna och blanda det med äggsmeten under omrörning. Tillsätt gräddfilen.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten. Hacka chokladen grovt och smält den i vattenbad eller på tallrik i mikrovågsugnen. Rör ner chokladen i smeten.
Fyll cupcakeformar eller bullformar av papper med smeten till 3/4. Grädda dem mitt i ugnen cirka 10–12 minuter.
Bryt sönder chokladen och smält i vattenbad. Blanda smält choklad med färskost, florsocker och äggvita. Vispa med elvisp. Smaksätt med pepparmyntolja.
Ställ kallt cirka 10 minuter och spritsa ut glasyren ovanpå de kalla kakorna. Garnera med krossade polkagrisar. Om glasyren är för lös, ställ den kallt eller tillsätt mer socker.

Kommentera