Gislavedsfika och svampplockning

Två mycket tydliga tendenser när man kommer till Gislaved är fika och samlande. Vår familj är rätt ofta känd som en typisk fikafamilj. 9:30 och 15:00 är det dags, varje dag, utom helger då det kan skilja upp till en timme på tiderna. Denna vana stannar dock i Gislaved för min del. Idag var det dags för en kokostosca i kladdkakevariant.

Kladdkaka med kokoskola
Kladdkakan:
150g smör
½ dl matolja
2 ägg
1 dl strösocker
½ krm salt
2 3/4 dl mjöl
5½ msk kakao
1½ tsk vaniljsocker

Kokoskola:
50g smör
1½ dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
150g kokosflingor

Blanda ihop kladdkakan och häll upp i en smörad och bröad form (helst med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter på 175 grader.

Blanda ihop kokoskolan och sjud i 5 minuter på svag värme. Rör noga om under tiden. Bred kokoskolan över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan svalna och servera med grädde och något bär.

Resten av dagen gick till att plocka svamp. Det blev helt klart mer än vi räknade med och till slut blev allt rensat och klart. Flera liter när det väl är förvällt. Denna gången blir det inget syltat så det får bli in i frysen för allt.

Kommentera