Frukost

20131031_080603

Detta otyg som återkommer varje morgon. Jag är en av alla de där som inte är uppe och studsar så fort väckarklockan ringer. Istället blir det mer något kravlande och mumlande som skulle få Lovecraft grön av avund. När man då slutligen har kommit så långt som till köket är all energi tvärslut och att hinna äta innan jobbet är bara att glömma. Numera har jag två varianter som gjort livet lite lättare. Antingen blir det en smoothie eller en av de här små burkarna nedan. Det handlar alltså om en frukost som blandas ihop på kvällen eller morgonen, är i bra burkformat och är färdig att äta när man väl hunnit till jobbet.Proportionerna är bara att variera tills man hittar en lagom mängd.

Frukost på burk

3/4 dl havregryn
3/4 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk chiafrön
1-2 tsk socker
Valfri kryddning (Ex. 1 krm kanel eller kardemumma, 1 tsk kakao, 1 krm vaniljpulver, kaffe)
Valfri frukt/bär (Blåbär, hallon, mango, annanas, körsbär) eller choklad

För andra mängder kan man utgå på ett ungefär från följande:

28% havregryn
28% yoghurt
39% mjölk
2% chiafrön
3% socker

Variera gärna grynen med. Blanda ner exempelvis rågflingor, dinkelflingor, hirsflingor, lite linfrö osv.

Blanda allt i en burk och skruva på locket (ska man inte iväg går det lika bra med en skål). Låt burken stå i minst en kvart och upp till två dagar innan du börjar mumsa på innehållet.

20131031_080728

Burkarna på bilden är vanliga barnmatsburkar. I den lilla på 190ml har jag utgått från ½ dl havregryn och i den lite större är det 3/4 dl havregryn. Den lilla är kryddad med kakao och har fått i sig hallon. Den stora är kryddad med 2 krm kanel och fylls upp till kanten med hallon och blåbär.