Forntidsbröd

På begäran kommer här nu receptet på forntidsbröd (riktigt grovt bröd med mängder av korn och annat mumsigt)

20 bullar och 15 bitar knäckebröd 225/250C

4dl hela vetekorn
1dl hela linser(grågröna)
1dl skalad hirs
50g jäst
5dl vatten
1dl hela linfrön
2½tsk salt
4dl kornmjöl
8dl grahamsmjöl
3-4dl vetemjöl

lägg vetekorn, linser och hirs i en skål, slå på vatten och låt stå och svälla 4-8 timmar.
häll upp i en sil och låt grynen rinna av väl.

smula jäst i bunke, värm vatten(37C), blanda. tillsätt linfrön, salt, kornmjöl, grahamsmjöl och de blötlagda grynen.
arbeta allt till en deg i 5 min. tillsätt det mesta av vetemjölet. arbeta degen ca 10 min till.
jäs 30 min, arbeta ner den, jäs 30 min till.

knåda på bakbord

dela degen mitt itu och gör 20 avlånga bullar av den ena hälften. lägg dem på smord plåt och låt jäsa 20 min.
grädda i 225C ca 15 min. låt svalna mellan bakdukar.

dela den andra halvan i 15 delar och kavla ut tunt till runda knäckebröd. ta eventuellt ut ett hål i mitten.

lägg knäckebrödet på smorda plåtar och jäs det 5 min. grädda i 250C i 12 min. vänd brödet och grädda 5 min till
så att brödet blir torrt.
låt kallna på galler utan bakduk.

Kommentera