Flyttlådor och blåbärsbollar

Igår var det utflyttningskalas då första systersonen ska flytta hemifrån. Detta innebar en bra möjlighet att komma igång och baka lite. Efter att ha hjälpt till med lite äppelmos var en av huvudingredienserna självklara. Att det även blir första ordentliga inlägget sen bloggflytten gör bara temat än mer självklart. Första tanken blev då flyttlådemuffins, sen på vägen så kom jag på att vi hade plockat blåbär med så då var det tvunget att komma med.

20130829_170505

Äppelmosmuffins med mjukostfrosting

  • 3 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 tsk kanel
  • 100g smält smör eller flytande margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • lite salt
  • Äppelmos

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser (men inte äppelmoset). Klicka ut äppelmoset, ca 1 msk per muffins.
Häll upp i formar (ca halva formen). Klicka sedan i äppelmoset.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Frosting

  • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
  • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
  • ca 2 dl florsocker
  • 1 tsk kanel

Blanda ordentligt och klicka ut på muffinsen.

Färdigt!

photo

Blåbärsbollar

  • 2 dl blåbär
  • 1 krm kanel
  • 2-3 msk socker

Blanda ihop i en kastrull och koka ihop och mosa bären lite så att så mycket vätska som möjligt kommer ut.

  • 100-150 g margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 2½ dl socker
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 msk kakao
  • Blåbärsröran

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Häll 2 msk av blåbärsröran i en separat skål som kan användas till frostingen. Blanda i resten av ingredienserna i ägg- och sockerröran och häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i.  Grädda i 20 min i en ugn på 175 grader. Ställ kakan åt sidan och låt den svalna.

  • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
  • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
  • ca 2 dl florsocker
  • de 2 matskedarna av blåbärsvätska från förra steget

Blanda ihop. Smula ner kakan i röran och blanda om ordentligt så alla smulor är klibbiga.

  • Röda cocktailbär (körsbär)
  • Smält choklad (100-150g)

Ta  upp en klump (beroende på hur stora bollar du vill göra) och peta in körsbäret i mitten. Rulla till den så den blir någorlunda jämn. Ställ in bollarna i frysen en stund och ta sedan ut dem och doppa i choklad.