Dag 108 och FODMAPs

Efter en vecka med tung andning och halsbekymmer börjar jag nog landa lite. Det har dock inte inneburit att jag varit mer still än vanligt men jag fick anpassa min träning lite. I snitt har det blivit 5 km promenad per dag, Två dagar cyklade jag över en mil, några dagar låg jag mer mot 7-10 km promenader och två av dagarna var det trädgårdsarbete i några timmar.

20140324_145813

Utöver det kan jag nog konstatera att matbytet i december var väldigt bra. Nu har det visst kommit ut en bok som handlar om FODMAPs, dvs den teori som jag snubblade över ett bra tag efter att jag började komma i ordning som handlar om att undvika vissa sorters svårlösliga kolhydrater. Detta är något som nu aktivt börjat användas för att hantera symptomen vid IBS. Efter att ha gått igenom listorna på FODMAPs och jämfört med listorna på vad jag inte kan äta verkar de stämma väldigt bra överens. Någon gång ska jag försöka hitta metoderna innan jag kommer fram till resultatet.

Lök och vitlök har jag uteslutit något år nu vilket har förvirrat väldigt många när det kommer till middagsbjudningar. Det blir lite knöligt när man är ute och då får frågorna om allergier. Jag är ju trots allt inte allergisk mot något av det, det är bara att min mage inte kan hantera något av det. Alltså brukar svaret bli ja när de frågar om allergier. Det tog bort de absolut värsta topparna med dåligt mående men det var fortfarande mycket problematiskt men det var väldigt tydligt att vitlök innebar krampliknande känsla inom någon timme.

För snart fem år sedan började jag testa med laktosfria mejerivaror och efter det har innehållet i de laktosfria hyllorna mer eller mindre exploderat. Vid det här laget började jag kunna få problemfria perioder till skillnad från det tidigare mer eller mindre konstanta bråkandet. Tillsammans med ett antal syradämpande tabletter och liknande började livet bli lite lättare att leva.

I december tog jag då nästa steg. Jag har minskat ner på mängden gluten och socker något ordentligt och gått över till mer fettsnåla produkter. Det handlar om stora förändringar men nu äntligen har jag nått en nivå som verkar fungera. Nu kan jag må dåligt om jag stressar mycket eller äter mer av något jag inte mår bra av. De dåliga perioderna är alltså undantag och vardagen är helt utan tabletter. Det tog kanske en vecka innan det hade börjat göra ordentlig nytta och nu har jag då gått 108 dagar utan stora problem.

 

Kommentera