Chokladmarängkaka

Chokladmarängkaka

Bottnar chokladsockerkaksdel:

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 4 st äggulor
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 msk mjölk

Bottnar marängdel:

  • 4 st äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk kakao

Låt smöret bli rumsvarmt.

Rör smör och socker till en jämn smet. Tillsätt bakpulver och kakao och rör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken.

Bred ut smeten antingen i en långpanna 30×40 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Själv gjorde jag mina lite högre i avlånga sockerkaksformar.

Vispa äggvitorna till fast skum. (Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.) Rör försiktigt ned sockret och kakaon med en sked och fortsätt vispa marängmassan några minuter med elvispen så att det blir en fast marängsmet igen. (Det ska åtminstone nära på gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.) Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt svalna under bakduk. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna. Perfekt är att göra tårtbottnarna på kvällen innan den ska ätas så kan den svalna under bakduk under natten.

Äts gärna med lite vaniljglass och fruktbitar.

Kommentera