Vem är det som ringer?

Det är långt ifrån alla som tycker det är kul med överraskningar i form av telefonsamtal från försäljare eller folk som försöker lura en om virus på datorer eller liknande.

Det finns lite olika steg att ta för att få en lite lugnare tillvaro.

Det första steget är att nixa sitt nummer. Det går att nixa privata telefonnummer och mobilnummer. Det gör att ditt nummer hamnar på en lista som företag kan få tillgång till för att veta vilka nummer de ska undvika. Är du kund hos ett företag hjälper det inte att ha nixat sitt nummer, då kan de ringa upp ändå. Det finns dock inget som säger att ett företag måste använda sig av listorna från nix.

Nästa steg som ökar chansen att komma åt de riktigt jobbiga samtalen är att installera en app som kan berätta vem som ringer innan du har svarat och informera dig om den som ringer har markerats som skräp/spam. Den jag blivit mest fäst vid är appen Truecaller som finns till iphone, android och windows phone. Så fort någon ringer börjar appen söka efter namnet på den som ringer eller det företag som numret är kopplat till. Du har då möjligheten att välja om du vill ta samtalet eller till och med blockera och spam-markera numret för att slippa fler samtal. Jag har även testat appen ”Vem ringde?” men har haft problem med att deras samtalslistor inte räckt till. Nackdelen med Truecaller är dock att de poppar upp lite fler notiser än vad jag vill se.

Redan här är appen ordentligt givande men det blir bättre. Så snart du blir uppringd av någon med ett nummer som är spam-markerat så visas det tydligt med röd bakgrund att det är något att vara vaksam över. Det går att se hur många som markerat numret som spam och ofta vilken sorts samtal (exempelvis försäljare och blufföretag) det handlar om och vem som ringer.

Det går även att se vem som ringt i efterhand då samtalshistoriken finns i Truecaller. I exemplet nedan går det att se att det är en bank som ringt upp och att 364 har rapporterat samtalet som oönskat. Att ett nummer är markerat som oönskat innebär inte alltid att det är ett samtal du vill undvika men det innebär sannolikt att det är bra att tänka till några gånger extra innan du svarar. I exemplet nedan är jag kund hos banken i fråga så jag valde att svara. För att komma igång så kan du gå till https://www.truecaller.com/ som länkar dig vidare till respektive applikationssida.

Förhoppningsvis räcker det här för att ge dig ett lugnare liv där du själv kan avgöra vilka du vill prata med och vilka du vill undvika men det går att göra ännu mer.

Kanske är det så att du köper saker via telefon ibland, eller är lite glömsk och tappar bort datum när du har fått tid till läkarbesök, anställningsintervjuer eller frisörbesök. Kanske är du orolig över företag som lurar på dig något du inte vill ha och vill ha ett extra lager av information på din sida. Då finns möjligheten att spela in samtalen du själv deltar i. Här är lagen på din sida, i Sverige räcker det att ena parten i ett samtal vet om att samtalet spelas in. Här har jag bara en rekommendation till android då den app jag använder mest enbart finns till android.

ACR – Another Call Recorder (ännu en samtalsinspelare) har många grundinställningar i gratisversionen. Du kan välja att enbart spela in samtal som inte finns i din telefonbok, undanta de som du pratar med oftast eller spela in alla samtal. Du kan också se till att du efter samtalet får frågan om samtalet ska sparas för att enbart spara samtal du känner ett behov av att ha kvar.

Ingen av apparna ovan är något du måste ha, men vill du ha lite mer stöd i vardagen när det kommer till okända samtal skulle jag rekommendera Truecaller framför nix som under lång tid var den enda hjälpen som gick att hitta.

Bilder på Truecaller som jag själv inte tagit kommer från det presskit som finns på truecaller.com

Planering och listor

Framöver så har jag tänkt att ta upp lite vardagsteknik och använder jag ett för förvirrande språk så lämna gärna en kommentar så kan jag förklara och förtydliga.

Jag har rätt länge haft målet att lära mig så mycket det bara går. Det har gjort att jag ofta provat nya tjänster och funktioner som dykt upp. En av de tjänster som hängt med mig längst är Trello. Jag har gärna fullt upp med projekt och ska jag hålla alla i huvudet samtidigt glöms detaljerna lätt bort.

Trellos vokabulär

Grunderna i trello är tre huvuddelar: tavlor/boards, listor och kort. En tavla går att jämföra med en anslagstavla. Jag har tavlor för vardag, boende med renoveringar, jobbprojekt, resor och för att samordna familjen. En tavla innehåller en eller fler listor, de utgör kolumnerna och kan bryta ner projekten i mindre delar eller ge ett vardagsflöde. Exempel på vardagsflöde kan vara en lista för saker som ska göras under veckan, en för saker som ska göras under dagen och en för saker som är klara. Den minsta beståndsdelen är korten som går att lägga i listorna. Det är här du för in alla detaljer, eventuella slutdatum, vilka som är inblandande, checklistor, bilder och detaljerade beskrivningar. Det enda kravet för ett kort är en titel, resten fyller du på med efter behov.

Exempel på hur vi använder trello

Bilden ovan är ett kort från vårt renoveringsprojekt. Det har gjort det enkelt för vem som än är hemma och vill jobba lite på huset att fortsätta på nästa steg utan att behöva gå igenom allt från början eller vänta till den andre kommit hem för att koordinera allt. Vi har en checklista per rum under jobbhelgskortet och för varje sak som blir gjord kan vi se hur arbetet går åt rätt håll.

Väl tillbaka på renoveringstavlan så kan vi se att jobbhelgskortet ligger i listan ”Att göra”. Där finns även bild och länk till en fläkt som ska inhandlas till köket. Planering för saker längre fram och få en övergripande har för min del varit lättare att ha som separata kort men när vi gått in och jobbat på mer aktivt med någon del har det flyttats över till checklistor för att lättare köra på och få tillfredsställelsen av att checka av uppgifterna.

Organisera familjen, vännerna eller andra grupper

Är ni flera som samarbetar är det ett bra läge att skapa en personlig grupp/organisation. Tavlor som skapas i en grupp blir tillgänglig direkt för alla i gruppen om inget annat ändrats i inställningarna. Det är ett sätt att i sin tur samla tavlor. Tavlorna i en grupp kan vara publika, tillgängliga för gruppens medlemmar eller som det vanliga läget är: privata. På startsidan och i tavellistan så visas grupptavlorna tillsammans.

Det praktiska

Det är en gratistjänst i grunden och det finns en enklare betalversion där man kan lägga till egna bakgrundsbilder och andra extrafunktioner, det är dock inget som krävs för att få programmet att fungera bra. De har ibland att man kan få en månad gratis premium utan motprestation eller mot att dela länk till trello via sociala medier, bakgrundsändringar som görs under den månaden kommer att finnas kvar även efter premiummånadens slut.

Trello finns som app till android och iphone/ipad eller kan öppnas i valfri webbläsare (firefox, chrome, safari, explorer/edge) via trello.com.

Så hur skaffar du ett trellokonto?

Surfa in på trello.com och klicka på ”Sign up”. Språk går att justera senare.

Det finns två vägar,  antingen genom att skapa konto med epostadress och lösenord eller via google. Jag är bekväm av mig och har registrerat mig via google. Då är det bara en knapptryckning för att komma in på kontot.

Efter registrering kan du börja sätta upp dina tavlor och börja med att lägga upp listor och kort.

Lycka till och lämna en kommentar om du vill veta mer.