Trädgården i Juni

Vilken hopplös månad det blev! Torrt så det knastrat i gräset. Vi fick några dagar med regn så tunnorna hann fyllas och sen tog regnet slut. I princip allt anläggningsarbete pausades, det är inte många växter som mår bra av att flyttas när det ser ut såhär. Tur att det finns regntunnor och en stor del tålamod. Det har blivit många vattenkannor och belöningen för det börjar kika fram.

Sticklingar av blåbärstry, än ser de ut att må bra.

Första kikärtorna på plats.

Och i slutet på juni var det full blomning överallt.

 

Trädgården i Maj

Månaden som slog alla värmerekord. Dags att lägga färdigt stenen mot blomsterbuskarna och få igång en massa försådda grönsaker. Mycket mer än så blev det inte. Värme och torka ändrade alla prioriteringar till att ta hand om och skydda det som kommit upp.

Nytt för i år är Martins potatissol. Till att börja med bestående av tre lådor, men fler kommer.

Jag fick till en ordentlig portal till ingången med. Där ska det klänga en sibirisk flikig björnbär. Innan du börjar oroa dig för min bristande gästfrihet kan jag lägga till att den är helt taggfri!

I början på månaden flyttade det hem en dvärgpelarapel. Sorten heter Arbat och den var helt översållad av blommor bara några dagar efter planteringen.

Till vänster syns portalen lite mer ordentligt. Utöver den har det byggts lite fler bönstöd och ett ordentligt som ska orka hålla uppe pumpor och andra gurkväxter.

Terrassbygge

En av planerna för året har varit att gärda in odlingsytorna mer, dels för att få det mer lättskött och dels ett sätt att hålla koll på snigelpopulationen i området. För att få det snyggt vid uppfarten planerade jag in en terrassvåning utanför pionlandet. Grävandet började bra och gick snabbare än jag räknade med men sen dök stenarna upp och planen fick justeras. Jag fick ta en minispade och gräva ut mellan stenarna och få ner reglarna så långt jag kunde. Det blev inte så djupt som jag hade velat men det blev nog tillräckligt.

Materialet är reglar på 45*90 mm. Även i läggningen av reglarna krävdes lite justeringar för att hantera stenarna men resultatet blev jämnt och fint. Enda problemet var att jag var en regel kort på slutet och fick vänta några dagar till innan det var klart.

På framsidan ska det bli ett surland till och blåbärsplantorna står och väntar ivrigt på att jag ska ta tiden och få bort den kompakta leran och få ner lite mer torv. Innan dess måste jag komma på hur den nedre kanten ska se ut.

Baksidan är så gott som klar, det ska bara över lite mer jord dit.

Ut mot uppfarten sitter terrassbitarna ihop med snigelkanten och grusdelen fortsätter ner längs reglarna en bit.

Avslutningsvis har vi en översiktsbild på hur långt allt kommit hittills. Det som saknas på vänstra sidan är trappan som Martin ska försöka få ihop och en till rad med odlingslådor.