Terrassbygge

En av planerna för året har varit att gärda in odlingsytorna mer, dels för att få det mer lättskött och dels ett sätt att hålla koll på snigelpopulationen i området. För att få det snyggt vid uppfarten planerade jag in en terrassvåning utanför pionlandet. Grävandet började bra och gick snabbare än jag räknade med men sen dök stenarna upp och planen fick justeras. Jag fick ta en minispade och gräva ut mellan stenarna och få ner reglarna så långt jag kunde. Det blev inte så djupt som jag hade velat men det blev nog tillräckligt.

Materialet är reglar på 45*90 mm. Även i läggningen av reglarna krävdes lite justeringar för att hantera stenarna men resultatet blev jämnt och fint. Enda problemet var att jag var en regel kort på slutet och fick vänta några dagar till innan det var klart.

På framsidan ska det bli ett surland till och blåbärsplantorna står och väntar ivrigt på att jag ska ta tiden och få bort den kompakta leran och få ner lite mer torv. Innan dess måste jag komma på hur den nedre kanten ska se ut.

Baksidan är så gott som klar, det ska bara över lite mer jord dit.

Ut mot uppfarten sitter terrassbitarna ihop med snigelkanten och grusdelen fortsätter ner längs reglarna en bit.

Avslutningsvis har vi en översiktsbild på hur långt allt kommit hittills. Det som saknas på vänstra sidan är trappan som Martin ska försöka få ihop och en till rad med odlingslådor.

 

Trädgården April

Äntligen dök odlingarna upp från snön. Det tog lång tid innan det var helt bart men väl i april gick det att gräva i jorden igen.

Årets startprojekt var ganska stora så det var bra att komma igång så fort som möjligt.

Bilden nedan är en skiss av startläget sen förra året. Nere till vänster sitter blodflädern och den nedersta raden av gröna lådor är odlingskragarna. Ovanför dem är surlandet med blåbär och blåbärstry och ovan den ett land med lite tillfälliga växter.

Tidigt på listan var busken som satt vid lampan. Den var ett perfekt tillhåll för sorken och det var hopplöst att klippa runtom. Nu har busken flyttat till ett ställe där gräsklipparen inte får köra så det blev dubbla fördelar.

Martin började ge sig på nyponen och har nu lyckats samla in så den upptar en fjärdedel av ytan den fyllde upp förra året. Jag passade på att ge vinbärsbuskarna lite gräsklipparskydd, ny jord och smultronkompisar.

Nästa steg var att fortsätta stensättningen ner från blodflädern.

Det blev fyra växttrappsteg, och planen är svartaronia på alla stegen.

Tills vidare fick det bli lite blandade krukor och Monas kallor passade perfekt mot den grå stengrunden.

Sen var det dags att gå på nästa stenläggningsprojekt. Innan sommaren ska det vara sten runt hela köksträdgården, bara att gräva, släpa tovor och jobba på.

Första delen blev bra, det är inte många stenar som är lika stora så det blir lite kreativa lösningar lite här och var. Jag börjar allt mer se tjusningen i grus.

Nästa steg blev mellan det tillfälliga landet och surlandet. Plattat och klart!

Även ytterkanten av det tillfälliga landet fick en stenrad. Mer kommer när det är förberett för det sista landet längst ut mot buskarna.

Såhär är det i översikt efter den nya stenen och växttrappan. Det är fortfarande jobb kvar mellan flädern och odlingskragarna.

Men nu tar vi en paus och kikar på växtläget. Flädern nedan fixades genom att klippa av några kvistar från en annan fläder och trycka ner dem i en kruka. På det stora hela verkar den inte ha gett upp helt så vi håller tummarna framöver.

En vit backsippa har kikat upp. En absolut vårfavorit med sitt luddiga utseende.

Gräslöken har stortrivts ute i lådorna.

Hela skogen bredvid huset och en bra bit av gräsmattan är fylld med vitsippor, det enda som saknats är solen.

Åter till fixarprojekten! Runt plommonträdet landade en ny liten odling för ramslök. Där kan de ha det bra i skuggan under sommaren. Återstår att blanda i mer kalk i jorden.

Sen har jag lite otrevliga besökare i trädgården. Besökare då de kommer genom skogen eller via dikeskanten upp till trädgården. Slemmiga filurer med en stor aptit. Så här är början på min antisnigelmur. första steget är påbörjat, sen kommer fortsättningen med vattenglas och stoppande kant upptill, men det blir en annan månad.

Och valborg ska det ju vara med, säkrast att få ordning på en eldplats då! Den invigdes med hjälp av folk från tre närliggande hus. Barn överallt, korvar grillade och livet är allmänt härligt. Med det tackar månaden april för sig. En stenkul månad helt enkelt.

Vinterodlingar och förädling

När det började bli kallt gick de flesta odlingsfunderingarna i ide men mycket av mangolden fick flytta ner i krukor och bo inne på altanen så vi har kunnat äta hemodlat grönt ett bra tag. De har hittills hamnat på mackor och i tacos och något salladsliknande.

Nakenfröpumporna har uppnått den ultimata pumpaformen: pumpaostkaka!

Sambon tyckte det där med odling utan jord lät kul så nu har han en liten vattenbaserad odling inne.

Själv håller jag mig just nu bara till krasse och ärtskott. Odlingstrågen hittade jag på ikea och jag köpte några så ena skulle kunna stå på tillväxt medan vi åt oss igenom den andra. Det fungerade bra ända tills fröerna blev bortstädade.

Ärtskott och krasse visade sig bli jättegott i vårrullar baserade på rispapper. Det blev lite köttstrimlor och senapszill (Zucchinialternativ till inlagd sill) och en dippsås på soja, äppelcidervinäger och sesamfrön.

Men de fungerar ju precis lika bra på mackor.

Ärtskotten är nog något av det billigaste som går att odla. En låda gula ärtor från mataffären och lite jord. När de växt upp ca en decimeter är det bara att klippa av dem över det nedersta bladet och vänta på att de växer tillbaka.

Det här är första gången jag har extrabelysning med. Det är lysrör som sitter fast på ett skåp. Växterna behöver komma upp högre så de inte ränner iväg men det har gått bra då det inte är frön för längre tids odling jag har här.