Kryddblandning och påspyssel

Ett av problemen med att äta efter fodmapsdieten (det är ett sätt att hantera IBS på) är kryddblandningarna. Fördelen är ju dock att jag mår bra så det är inget stort problem om vi jämför med alternativet. Problemet med kryddblandningar är som oftast att de ofta innehåller lökpulver och vitlökspulver. Det har lett till många experiment för att få ihop olika egna blandningar till tacos, curry och ny senast en grillkrydda.

Grillkrydda

½ msk svartpeppar
1 msk salt
1 tsk ramslök
½ tsk cayennepeppar eller chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin

Rör ihop och häll upp i en burk.

Påsprojektet

 Under veckan har det hänt lite bland vardagshantverken. Projektet med grönsakspåsar i linnetyg har gått bra. Efter ett tags letande hittade jag silduk hos Linnehem och efter tvätt och strykning blev det liggande i någon månad när en öppning av hantverksgaraget och en husflytt kom i vägen.

Även linberedning har såklart sina nackdelar, det används ogräsmedel i delar av den konventionella odlingen och rötningsprocessen som gör att linet blir användbart som textil släpper ifrån sig syreförbrukande ämnen som kan ställa till det i olika vattendrag [1].

Men åter till påsarna. De väger ca 27 g styck med snoddarna och för att göra ett enklare hållbarhetstest sprang jag runt här hemma och slängde runt med 2 kg potatis i påsen och vad jag kunde se klarade sig sömmarna fint. Då det var ett experiment i att använda naturliga material så fick det bli att sy med silkestråd då jag hade slut på riktigt tunn lintråd och bomullstråden höll för dåligt. Nu väntar en längre testperiod för att se hur de håller i längden. Blir det bra dyker de nog upp i hantverksgaraget framöver.

Jobbet med huset har fortsatt och helgerna varierar mellan enklare renoveringsarbeten och att sitta med småpyssel och slöa efter för mycket runtspringande. Stegmålen är inte alls svåra att komma upp i ute i huset efter några turer till vedpannan, släppa in katten, släppa ut katten, puffa ut katten från badrummet när han än en gång lyckats lura sig in i badrummet och petat upp golvbrunnen, fixa pannkakor och sätta upp ännu en tapet. Jag mår bra av att få jobba lite mer fysiskt än vad det blir på vardagarna och jag ser fram emot att kunna bo här ute mer än bara på helgerna. Men nu dyker vi in i vardagen några dagar till, träningsskorna står ute i hallen och väntar.

Nytt år, nytt fokus?

Vi skulle rent teoretiskt kunna kalla det förra året för intressant. Personligen har de två senaste åren bidragit med något av en nystart. Vintern 2014 och hela 2015 bestod av raserande av hälsa och mående. Den ordentliga kraschen kom tidigt 2016 efter ett års kämpande med att hålla mig flytande och väl på botten började allt röra på sig. En antibiotikakur gjorde att jag slutade sova och till slut började mina problem tas på allvar. Operationen bokades in i maj och halsmandlarna är nu lika borta som de tidigare konstanta halsinfektionerna. En terapeut med fokus på EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) bokades in i slutet av sommaren och nu är min PTSD (visst är det mysigt med alla förkortningar?) så gott som bortstädad. Jag har under året fått ordentliga möjligheter till djup självreflektion och fundera över vart jag står i olika frågor.

Så i somras startade vi gruppen RWU (Reenactment Women Unite) i ett försök att ge en möjlighet att utveckla en inriktning som ibland kan vara bakåtsträvande på helt fel sätt. Reenactment handlar i majoriteten av fallen om att återskapa valda delar i historien, det finns alltid delar som hoppas över av olika orsaker (som sjukdomar, brist på toapapper och liknande). I den här röran av vad som var då och vad som är nu så kan det uppstå krockar när det historiska används som ursäkt till att trycka ner människor. Det är aldrig ok och samtidigt är det något som inte pratats om mer än mellan enstaka personer, så nu finns ett ställe till för diskussioner och möjligheter till förbättring.

 

 

 

Yum Yum Yum! och Alvie

Det som började som en enda sammanrörd klump har nu börjat bena ut sig. elwinge.se har nu blivit en skiljeväg som i nuläget leder till yumyumyum.se och alvie.se

Yum Yum Yum! Kommer att vara helt fokuserad på ätbara saker, recept och sådant som hör till köket.

Alvie kommer att fokusera mer på hantverk och annat som händer.