Vinter

Under vintern blir det inte mycket samlande även om det fortfarande kan gå att hitta vissa svampsorter. Det här är istället det bästa tillfället för att njuta av det man hunnit samla på sig under året. Men det finns några saker man kan hitta. Aroniabären sitter kvar på buskarna och vid det här laget är de lätta att se när bladen är borta. Se bara till att du är helt säker på vad du plockar.

Värmande vinterglöd

1 del aroniabär
2-3 delar vatten
Kanel
Sötning efter smak (Jag utgår från vanligt socker men det flesta andra sötningsalternativen fungerar bra)

2013-12-08 14.22.45

Koka upp bären och vattnet. Låt koka tills bären är mjuka och lätt trillar sönder. Låt stå så det hinner svalna lite. Sila bort bären och häll över någon dl i en mindre gryta och tillsätt socker och kanel. Värm tills sockret löser sig och häll lösningen i den stora grytan. Om sötningen inte räcker så gör om proceduren i den lilla grytan tills du är nöjd.

2013-12-08 14.22.34

Dricks varm eller kall.

Kryddor och mörka bär

Sensommar innebär att det är dags för de sista kryddskördarna hemma. Många av växterna har gått i blom då vi inte skördat så mycket i år men det blir fjärilarna och humlorna desto gladare över så det gör inget. Aroniabusken där hemma har börjat ge riktigt mycket bär så nu blev det aroniadricka och gelé.

Kryddsalt

  • Alla möjliga kryddor i form av blad
  • Flingsalt (ca 1/10 – 1/5 av mängden grönt)

Även vanligt finmalet salt och grovt salt går bra att använda men här föredrar vi flingsaltet.
Lägg allt i en mixer och mixa tills det gröna är finfördelat men innan saltet blir helt pulvriserat. Torkningen kan göras på två sätt, antingen lufttorkning eller i mikrovågsugn.

Fördela röran på en bit hushållspapper på en tallrik för att torka i mikrovågsugnen. Sätt in den på högsta effekt i två minuter. Plocka ut tallriken och häll över blandningen på en ny bit hushållspapper (jag brukar använda dubbla lager och hänga upp dem på tork tills nästa omgång kryddsalt). Sätt in den på två minuter till och sen får du känna efter hur mycket fukt som är kvar i blandningen för att se om den behöver in en runda till på upp till två minuter.

Orsakerna att jag brukar torka det i mikrovågsugnen är dels att jag inte vet vart jag skulle göra av såpass stora mängder kryddsalt och att färgen på resultatet blir bättre. När det torkar snabbt försvinner inte lika mycket färg. Smaken är ungefär den samma oavsett torksätt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aroniadricka

  • 2 liter bär, sköljda och avrunna
  • 5 dl vatten
  • 5–6 dl socker (per liter avrunnen saft)
  • 1 tsk vaniljpulver

Koka bär och vatten tills bären släppt av sig mycket av sin färg, ofta hinner de spricka upp och bli lite extra gojsiga vid det laget. Separera bär från vätska (pressa inte ur bären, låt det bara rinna av). Tillsätt socker och vaniljpulver medan vätskan fortfarande är varm. Låt vätskan svalna.
Häll upp det du inte kommer att dricka den närmsta veckan i burkar eller plastflaskor och frys in.

Höstfika

Pumpamuffins
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk kardemumma

1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/4 tsk muskot
1/4 tsk kryddpeppar
2,5 dl mörk sirap eller muscavadosocker
2,5 dl strösocker
250g smält smör
4 ägg
4,5 dl pumpapuré
Vispa ihop allt och häll upp i formar. Blir ca 18 stora muffins eller 36 mellanstora. På 175 grader tar det ca 12-15 minuter för en plåt att bli klar. 
Frosting
200g mjukost (utan smak)
50g halvsmält smör
5 dl florsocker
2 tsk vanilj 
Vispa ihop och smeta ut på muffinsarna när de svalnat.
Dekorera med något litet om du vill. Jag gjorde små mandelmassepumpor. För att forma pumporna använde jag bakre änden av en sked. Småbitarna fästes med kristyr. Jag har en tub färdigblandad för sådana tillfällen.
Receptet kommer från Martha Stewart
Höstdrink (välkomstdrink)
1 liter tranbärsdricka
4 mosade clementiner (muddlade, sila bort fruktköttet)
5 dl päroncider
1 dl kanelsockerlag (koka upp 2 kanelstänger med 2/3 dl socker och 1/3 dl vatten)
3/4 dl pressad citron
Krossad is
Blanda ihop och tillsätt isen. Räcker till 15 små glas.
Till mat blev det köttfärslimpa och rotfruktsgratäng. Trattkantarellsoppa blev det en liten skål av till förrätt (däremot utan svartrotsblandningen).