Hastbullar eller snabb-bullar

Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är sötsaker så det får gå ändå. Men en sak har jag saknat inom det glutenfria livet och det är min barndoms snabbullar som vi brukade röra ihop och njuta av direkt när de kom ut ur ugnen med ett glas iskall mjölk.

 

IMG_20141009_120141_nopm_

Snabbullar

4 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk eller mjölkliknande vätska (neutral smak)
pärlsocker till dekoration

Smält margarinet och blanda ihop allt utom pärlsockret. Klicka ut i 10-12 små bullformar (muffinsplåt kan vara bra för att få dem att hålla formen). Strö över lite pärlsocker. Sätt in i ugn som uppnått 250 grader i 8-12 min beroende på hur bra ugn du har.

För variation kan man klicka i lite sylt eller äppelmos. I de nedan har jag använt en sprits för att trycka in en klutt med äppelmos och när de kom ut ut ugnen pudrade jag dem med kanel.

20141009_125514

Vinter

Under vintern blir det inte mycket samlande även om det fortfarande kan gå att hitta vissa svampsorter. Det här är istället det bästa tillfället för att njuta av det man hunnit samla på sig under året. Men det finns några saker man kan hitta. Aroniabären sitter kvar på buskarna och vid det här laget är de lätta att se när bladen är borta. Se bara till att du är helt säker på vad du plockar.

Värmande vinterglöd

1 del aroniabär
2-3 delar vatten
Kanel
Sötning efter smak (Jag utgår från vanligt socker men det flesta andra sötningsalternativen fungerar bra)

2013-12-08 14.22.45

Koka upp bären och vattnet. Låt koka tills bären är mjuka och lätt trillar sönder. Låt stå så det hinner svalna lite. Sila bort bären och häll över någon dl i en mindre gryta och tillsätt socker och kanel. Värm tills sockret löser sig och häll lösningen i den stora grytan. Om sötningen inte räcker så gör om proceduren i den lilla grytan tills du är nöjd.

2013-12-08 14.22.34

Dricks varm eller kall.