Julkakor

100 g mjukt smör,1 dl kokossocker, 2 msk ljus sirap, 2.25 dl bovetemjöl,0.5 tsk bikarbonat
1 krm vaniljpulver,1 tsk malen ingefära, 1 tsk malen nejlika, 1 tsk kanel.

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör socker och sirap krämigt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en kletig deg. Gör två långa rullar och lägg på en plåt. Platta till lätt och grädda gyllenbruna. Skär i snitt och låt sedan svalna på plåten.

Marknadsdag i smålandsstenar

Imorgon bär det av till Smålandsstenar tillsammans med Lena. Jag tänkte vara lite förutseende denna gång och lägga ut recepten på det som följer med. Det blev saffranskorpor och frostiga tranbärscookies.
2012-12-08-17.35.11-727x970
Frostiga tranbärscookies
125 g mjukt smör
1 dl ljust muskovadosocker eller råsocker
1 dl sirap
3.5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 msk kakao
½ tsk kanel
½ påse saffran
1-2 dl torkade tranbär
0.5 dl råsocker att rulla i
ca 2 msk florsocker att pudra över
Vispa smör, kryddor, socker och sirap och blanda sedan ner övriga ingredienser, tillsätt tranbären sist. Forma till en rulle och lägg in i frysen några minuter.
Gör 50 eller 100 små bollar av den beroende på om du vill ha ganska små- eller minicookies. Rulla bollarna i rörsocker och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15 min på 175 grader.
2012-12-08-17.34.34-970x727
Saffranskorpor
1 påse saffran
2 dl socker
100g smör
2 ägg
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
Rör smör och socker, blanda ner äggen ett i sänder, den hackade mandeln och sist mjölet blandat med bakpulvret.
Rulla ut till drygt fingertjocka längder, platta till dem något. Grädda i 175 – 200 gr 10 – 12 min.
Skär längderna i lagom stora bitar. Lägg dem på sidan med en av snittytorna uppåt. Torka i ugnen på 175 grader i  5 – 10 min, vänd på dem efter halva tiden.

Äpplen i långpanna och muffinsform

Tidigare denna hösten hade vi ett visst överflöd av äpplen i fruktkorgen. För att ge lite variation plockade jag hem en påse äpplen och lade tillbaka dem lite senare i ny form. På bilden ligger de inplastade i muffinsformar.  
Gissningen stämde, äpplena tog slut snabbare efter det.
Receptet har jag fått från Lena och det fungerar precis lika bra i muffinsformar som i långpanna.
Äppelkaka på plåt
100 g Smält smör
1 ½ dl Mjölk
2½ dl Socker
3½ dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
6-8 Äpplen
Kanel
Skala äpplena och skär dem i tunna skivor (halvera dem om du ska ha det i muffinsformar). Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och fettet och rör ner mjölet blandat med bakpulvret. Fördela smeten i en smord och bröad långpanna (eller i muffinsformarna). Tryck ned äppelbitarna tätt och strö över kanel. Grädda i ugnens nedre del i 175 grader i ca 15-20 minuter. 
Tiden kan behöva justeras om du gör kakan i muffinsformar.