Hastbullar eller snabb-bullar

Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är sötsaker så det får gå ändå. Men en sak har jag saknat inom det glutenfria livet och det är min barndoms snabbullar som vi brukade röra ihop och njuta av direkt när de kom ut ur ugnen med ett glas iskall mjölk.

 

IMG_20141009_120141_nopm_

Snabbullar

4 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk eller mjölkliknande vätska (neutral smak)
pärlsocker till dekoration

Smält margarinet och blanda ihop allt utom pärlsockret. Klicka ut i 10-12 små bullformar (muffinsplåt kan vara bra för att få dem att hålla formen). Strö över lite pärlsocker. Sätt in i ugn som uppnått 250 grader i 8-12 min beroende på hur bra ugn du har.

För variation kan man klicka i lite sylt eller äppelmos. I de nedan har jag använt en sprits för att trycka in en klutt med äppelmos och när de kom ut ut ugnen pudrade jag dem med kanel.

20141009_125514

Vinterbakning

Ja, jag kanske råkar börja lite tidigt, men det är åtminstone i slutet av november! Först var jag tvungen att testa den tokiga idén som kom upp för ett tag sedan med julmustmunkar. Med lite gräddkoleglasyr blev de tokigt mumsiga.
photo-970x953
Julmustmunkar med gräddkoleglasyr
Munkarna
15 g jäst för söta degar
35-40 g smör
1 dl mjölk
1 dl koncentrerad julmust
3/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
7,5 dl vetemjöl (450g)
Smula ner jästen i en bunke och smält smöret och blanda med mjölken, värm till ca 37 grader och häll över jästen. Rör runt så jästen löser sig. Rör ner resten av ingredienserna och låt jäsa i ca 40 min till dubbel storlek.
Häll ut degen på mjölad yta och kavla ut till en ca 1 cm tjock platta. Ta ut rundlar ut plattan på ca 10 cm i diameter och avsluta med ett hål i mitten. Låt dem jäsa i ca 30 min.
Fritering
0,8 liter rapsolja
Hetta upp oljan till ca 180 grader och lägg i ringarna och fritera på båda sidorna tills de blivit gyllenbruna i färgen. Ta upp dem och lägg på hushållspapper. Doppa i socker om du vill ha dem lite sötare.
Glasyr
40 g smör
2,5 dl florsocker
1/4-1/2 dl mjölk
1 msk kakao
25 droppar gräddkolearom
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ihop glasyren och doppa sedan munkarna. Nu är de färdiga att dekorera med strössel och annat du känner för.
Saffransbullar med vanilj
20121125_163312-970x727
http://www.ica.se/recept/saffransbullar-med-vanilj-714255/

Fler ändrade recept

Det verkar bestämt som att jag kommit in i en mindre bakrunda. Dagens projekt resulterade i två sorters snabbullar och chokladtryffel i tre smaker . Vi kan börja med orginalreceptet på snabbullar.

Pumpabullar

Snabbullar

  • ca 4 dl mjöl
  • 2-3 msk margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl socker
  • 1½ dl mjölk
  • 1 tsk kardemumma
  • pärlsocker

Blanda ihop allt utom pärlsockret och häll upp i bull- eller muffinsformar (ca 12 st). Strö över lite pärlsocker och sätt in i ugnen på 200-225 graders värme i 8-15 min.

Pumpabullar nära

Snabbullar med en twist

  • 1½ dl mjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2-3 msk margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl råsocker
  • 1½ dl kokt och mosad pumpa (butternut)
  • 1 tsk kardemumma
  • pärlsocker

Blanda ihop allt utom pärlsockret och häll upp i bull- eller muffinsformar (ca 13 st). Strö över lite pärlsocker och sätt in i ugnen på 200-225 graders värme i 8-15 min.

Tryffelsmet

Projekt nummer två var att få ner lite bär i chokladtryfflar utifrån grundreceptet nedan. I variant ett tog jag vit choklad till tranbär som jag hade i frysen och rullade i florsocker. Variant två blev mörk choklad och frysta blåbär rullade i råsocker och slutligen variant tre blev mörk choklad med chili och rullad i kakao.

Chokladtryffel

  • 100g mörk choklad (50%) eller 150g ljus choklad eller 200g vit choklad
  • ½ dl grädde
  • bär eller krydda
  • Något att rulla dem i (ex: kakao, florsocker, hackad mandel, råsocker, socker) eller doppa dem i smält choklad.

Koka upp grädden med bär eller krydda och tag sedan av grädden från plattan. Hacka chokladen och rör i den i grädden tills allt har smält. Ställ svalt tills smeten har svalnat tillräckligt för att man ska kunna rulla kulor av den. Rulla kulorna i vad du föredrar eller doppa dem i choklad och dekorera. Förvara de färdiga tryfflarna svalt.

Tryfflar