Hastbullar eller snabb-bullar

Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är sötsaker så det får gå ändå. Men en sak har jag saknat inom det glutenfria livet och det är min barndoms snabbullar som vi brukade röra ihop och njuta av direkt när de kom ut ur ugnen med ett glas iskall mjölk.

 

IMG_20141009_120141_nopm_

Snabbullar

4 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk eller mjölkliknande vätska (neutral smak)
pärlsocker till dekoration

Smält margarinet och blanda ihop allt utom pärlsockret. Klicka ut i 10-12 små bullformar (muffinsplåt kan vara bra för att få dem att hålla formen). Strö över lite pärlsocker. Sätt in i ugn som uppnått 250 grader i 8-12 min beroende på hur bra ugn du har.

För variation kan man klicka i lite sylt eller äppelmos. I de nedan har jag använt en sprits för att trycka in en klutt med äppelmos och när de kom ut ut ugnen pudrade jag dem med kanel.

20141009_125514

Förberedelser och mer knäcke

Ska det bli en ordentlig start på det hela får det bli till att börja med en bra grund. Efter sommarens tömda lager var det dags att fylla på ordentligt. Det blev nästan en hel dags fixande men den avslutades med riktigt lyxig kvällsmat så det var det verkligen värt. Nedan syns ananas/kokossmoothie, citronkvarg med amerikanska blåbär och ett knäcke med sött hasselnötspålägg och smultron.

Ananas/kokossmoothie

  • 1 ananas
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 nypa vaniljpulver
  • Eventuellt valfri sötning

Rensa och hacka ananasen. Mixa allt och sen är det klart.

2014-08-11 20.08.38

 

Igår gjorde min lilla mamma en riktigt trevlig grönsaksröra av allt möjligt både från trädgården och min gotlandsresa. Allt stektes lätt för att sedan kokas ihop i 10-15 minuter. Sen smidigt att frysa in och plocka fram som mattillbehör. Denna gången blev det zucchini, tomat, vit morot, gulbeta och polkabeta i grunden.

2014-08-10 20.19.07

Knäckebröd blev det fyra olika omgångar med lite experiment av innehåll och storlek. Tänkte bjuda på två av recepten.

2014-08-11 17.55.35

Kanelknäcke

  • 3 dl bovete
  • 1 dl sesam
  • 1 dl hirsflingor
  • 2 msk kanel
  • 1 msk agave
  • 1 krm salt
  • 4 dl kokande vatten
  • 2 msk kokosfett

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 40 – 50 min.

 

Mandel- och nyponknäcke

  • 0,5 dl bovete
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl hirsflingor
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl nyponskal
  • 0,5 dl chiafrön
  • 0,5 dl svarta sesamfrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 msk flytande kokosolja
  • Salt

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 30 min.

 

2014-08-11 17.56.47

 

Det blev även två varianter av hasselnötspålägg.

Hasselnötsmör

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 2 – 3 msk rapsolja
  • Lite salt

Mixa tills du är nöjd med konsistensen. Packa i burk och sen är det klart.

 

Choklad och hasselnöt

  • 2 dl hasselnötter
  • 3 msk kakao
  • 2 msk agavesirap
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk vaniljpulver
  • lite salt

Mixa och peta ner i en burk. Försök sen att inte äta upp riktigt allt på en gång.

2014-08-11 17.57.24

 

Sen lite nya tester av konserveringsvarianter. En pestokrull gjord på basilika, olivolja, solrisfrön, kinesisk gräslök och kryddsalt. Sen blev det tre omgångar kryddsmör.

2014-08-11 17.59.13

 

Avslutningsvis tar vi lite till sött. En bar från tidningen hemmets journal som min lilla mamma rivit ut. Jag inser att det blir omöjligt att komma ihåg utan att få med det här. Det var en rätt intressant variant så den blir det nog fler gånger men mer som fika än något som är smidigt att ha med ut.

Energibars 

  • 1 näve mandlar
  • 1 näve cashewnötter
  • 1 näve dadlar eller annan torkad frukt (exempelvis russin eller aprikoser)
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 banan
  • 4 msk kakao
  • 2 msk kokosolja
  • liten skvätt kaffe

Mixa, smeta ut på bakplåtspapper, strö över lite mer kokos och låt stelna ett tag i kylen. Sen är det bara att mumsa och vara glad.

2014-08-11 18.02.39

Maj: Full fart på bärfronten

Mysteriet är äntligen löst! Det var några små grå sniglar som attackerade mina fina libbstickor. Libbstickorna är nu kalkade och nedsmutsade med mer kalk. När jag kom till trädgården igen var de små sniglarna borta. Kanske kan den få chansen att ta igen sig ordentligt nu.

 

2014-05-17 19.52.57

 

Den spanska körveln slår glädjerekord, jag kunde inte riktigt med att plocka bort blommorna så den får roa sig bäst den vill i år. Men vacker är den!

2014-05-17 19.53.20

 

Äppelträden kämpar på i alla hörn av trädgården och det är blommor, humlor och mycket aktivitet. Två av träden är sjuka så vi håller tummarna på att de ska överleva tillräckligt länge så att det nya lilla trädet hinner växa till sig.

2014-05-17 19.53.50

 

Oreganon kämpar vidare, och det känns lite som att den har gjort ett försök att växa på bredden snarare än uppåt. Ramslöken blommar glatt vidare som om inget hänt, och det har det ju inte heller. Blåbären har bladat till sig lite mer nu.

2014-05-17 19.55.33

 

vårt lilla nya experiment verkar ta sig i surhörnan. Det börjar skjuta fram fina skott och vi ser mest bara fascinerat på. Gräslöken går snart i blom där den gömmer sig bland blåbärsbuskarna.

2014-05-17 19.54.45

 

Åkerbären har vi stora förhoppningar om i år. Det har varit flera fina blommor och nu är några stenrader bortplockade så att den och tranbären får sprida ut sig som de vill.

2014-05-17 19.55.19

 

 

Humlen klänger sig hej vilt upp för trädgrenen. Det ska bli kul att se hur lång tid det tar innan den når upp till taket på lekstugan.

Inne i fiberdukstunneln är det potatisar som gottar sig i värmen. de har kikat upp ca 20 cm ur marken och vi kämpar för fullt med att fylla på med jord.

2014-05-17 19.57.24

 

På andra sidan av lekstugan har nu alla lådor fått fiberduk. Blommorna som flyttades till krukor verkar ha trivts bra.

2014-05-17 19.57.43

 

Även äppelträdet som är nytt för i år. Det är en rubinola på svagväxande stam. Vi har tidigare försökt med plommonträd på platsen men den trivdes inte bra där.

2014-05-17 19.58.06

 

Den röda vinbären verkar väldigt glad i år, jag är inte säker på varför men det blir mycket mumsiga bär där.

2014-05-17 19.58.24

 

Så här ser det ut under en av fiberdukarna. Längst bort är det låga sockerärtor, efter det rödbetor, mangold och morötter. Det syns även några nyplanterade spret från en piplök.

2014-05-17 19.58.50

 

Inne i jordgubbstältet har både jordgubbar och smultron börjat blomma.

2014-05-17 19.59.48

 

Rabarberna har vi redan hunnit skörda en paj av (jag tror att det är så det fungerar).

Rabarberpaj med improvisationsmöjligheter.

  • Smör (smält)
  • Socker
  • Kardemumma
  • Havregryn
  • Mjöl
  • Riven mandelmassa

Blandas i lämpliga mängder tills smuligt tillstånd uppnås. Blanda sedan i en perfekt mängd rabarber och tillaga på lämpligt sätt. Färdigt!

2014-05-17 20.01.41

 

Myntan kom inklusive gräs så det blir nog till att ta upp kampen mot gräset så småningom (någon gång i år tror jag kanske).

2014-05-17 20.01.49

 

Bakom rabarberna har den småtrötta krusbärsbusken lyckats få ihop en hel gren med små nyknutna bär. Välkommen till världen lilla vän!

2014-05-17 20.03.29