Julfika

Inte överraskande nog så blev min julaftonsuppgift utöver grönkålen själva fikat. För att få lite att välja mellan blev det en glaserad glöggchokladkaka och chokladpepparkaksmuffins med pepparmintchokladtopping.

Glöggchokladkaka

200 g smör
200 g mörk choklad
4 st ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk glögg

Smält smöret och rör ner chokladen så den smälter. Vispa ihop allt och häll i en smörad och bröad form (ca 23 cm). Grädda i 25-30 min på 200 grader.

Glögglasyr:
2,5 dl florsocker
75 g smör
1 st ägg
1 dl kakao
4 msk glögg

Smält smöret och blanda ihop allt. Häll över kakan.

Receptet på muffinsarna kommer från http://www.apotekhjartat.se/Teman/godare-jul/pepparkaks-cupcake-med-mint/ och har modifierats som sig bör.

Pepparkakscupcake med mint
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 msk pepparkakskryddor
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g mörk choklad
Glasyr
200 g mörk choklad
200 g färskost naturell
5 dl florsocker
1 äggvita
2–6 droppar pepparmyntaolja
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret med kryddorna och blanda det med äggsmeten under omrörning. Tillsätt gräddfilen.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten. Hacka chokladen grovt och smält den i vattenbad eller på tallrik i mikrovågsugnen. Rör ner chokladen i smeten.
Fyll cupcakeformar eller bullformar av papper med smeten till 3/4. Grädda dem mitt i ugnen cirka 10–12 minuter.
Bryt sönder chokladen och smält i vattenbad. Blanda smält choklad med färskost, florsocker och äggvita. Vispa med elvisp. Smaksätt med pepparmyntolja.
Ställ kallt cirka 10 minuter och spritsa ut glasyren ovanpå de kalla kakorna. Garnera med krossade polkagrisar. Om glasyren är för lös, ställ den kallt eller tillsätt mer socker.

Lussefika

Idag var det dags igen, sötsaker på längd och bredd. Slängde min förhoppning om att komma till jobbet i tid och fixade fram lite fika att ta med istället. Väl framme såg jag att det låg några påsar på fikabordet och till min glädje låg där lussekatter som var det enda jag inte fick med mig. Perfekt! Pralinerna och mandelmasserullarna tillverkades under helgen då jag hade båda systrarna och mamma på besök. Mycket trevligt för det är oftast jag som åker hem till Gislaved. Recept efterfrågades åter igen så här kommer de knapriga godbitarna.

Receptdags:

Pepparkakscookies


125 g mjukt smör
1 tsk färsk riven ingefära
1 dl mörkt muskovadosocker
1 dl mörk sirap
3.5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
2 krm malen nejlika
1 tsk kakao av god kvalitet
200 g choklad (mörk, ljus eller vit)
0.5 dl råsocker/farinsocker att rulla i

Vispa smör, kryddor, socker och sirap och blanda sedan ner övriga torra ingredienser. Hacka chokladen och vänd ner den i smeten.
Forma till en rulle och lägg in i frysen några minuter.
Gör 50 eller 100 små bollar av den beroende på om du vill ha ganska söta eller minicookies. Rulla bollarna i farin eller rörsocker och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i upp till 14 min på 175 grader.

Julverkstaden jobbar på

Julpysseldags! De två senaste dagarna har det varit julbak. Jag fick ta godisbiten så det blev chokladkola, fyra sorters chokladtryfflar, branflakes i choklad och marsipansvampar. Chokladtryfflarna blev som följande: vit choklad med saffranslikör och rullade i råsocker, vit choklad med jordgubbslikör och rullade i florsocker, ljus choklad med baileys och rullade i florsocker och slutligen mörk choklad (70%) med glögglikör och rullade i kakao.

Chokladtryffel

  • 200g mörk choklad (50%) eller 300g ljus choklad eller 400g vit choklad
  • 1 dl grädde
  • 2 msk likör
  • Något att rulla dem i (ex: kakao, florsocker, hackad mandel, råsocker, socker) eller doppa dem i smält choklad.

Koka upp grädden och tag sedan av grädden från plattan. Hacka chokladen och rör i den i grädden tills allt har smält. Ställ svalt tills smeten har svalnat tillräckligt för att man ska kunna rulla kulor av den. Rulla kulorna i vad du föredrar eller doppa dem i choklad och dekorera. Förvara de färdiga tryfflarna svalt inom lås och bom om de ska räcka hela vägen till jul.

Marsipanen delade jag upp i tre delar, i varje del blandade jag i en liten del mandelmassa för att göra den lite grövre. I första delen blandade jag in blå färg och lite hypnotique (likör), i andra blev det röd färg och glögglikör och i sista blev det grön färg och blåbärslikör.

Nästa projekt blev snölandskapet som alltid stått med över julen. Årets pepparkaksbygge blev en liten bit av visby ringmur, dekorerad med snöstjärnor, idegran och lite tomtar.

Självklart är ringmuren inte komplett utan något tält i närheten…