Frukost

20131031_080603

Detta otyg som återkommer varje morgon. Jag är en av alla de där som inte är uppe och studsar så fort väckarklockan ringer. Istället blir det mer något kravlande och mumlande som skulle få Lovecraft grön av avund. När man då slutligen har kommit så långt som till köket är all energi tvärslut och att hinna äta innan jobbet är bara att glömma. Numera har jag två varianter som gjort livet lite lättare. Antingen blir det en smoothie eller en av de här små burkarna nedan. Det handlar alltså om en frukost som blandas ihop på kvällen eller morgonen, är i bra burkformat och är färdig att äta när man väl hunnit till jobbet.Proportionerna är bara att variera tills man hittar en lagom mängd.

Frukost på burk

3/4 dl havregryn
3/4 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk chiafrön
1-2 tsk socker
Valfri kryddning (Ex. 1 krm kanel eller kardemumma, 1 tsk kakao, 1 krm vaniljpulver, kaffe)
Valfri frukt/bär (Blåbär, hallon, mango, annanas, körsbär) eller choklad

För andra mängder kan man utgå på ett ungefär från följande:

28% havregryn
28% yoghurt
39% mjölk
2% chiafrön
3% socker

Variera gärna grynen med. Blanda ner exempelvis rågflingor, dinkelflingor, hirsflingor, lite linfrö osv.

Blanda allt i en burk och skruva på locket (ska man inte iväg går det lika bra med en skål). Låt burken stå i minst en kvart och upp till två dagar innan du börjar mumsa på innehållet.

20131031_080728

Burkarna på bilden är vanliga barnmatsburkar. I den lilla på 190ml har jag utgått från ½ dl havregryn och i den lite större är det 3/4 dl havregryn. Den lilla är kryddad med kakao och har fått i sig hallon. Den stora är kryddad med 2 krm kanel och fylls upp till kanten med hallon och blåbär.

Marknadsdags i Smålandsstenar

Imorgon bär det av till Smålandsstenar tillsammans med Lena. Jag tänkte vara lite förutseende denna gång och lägga ut recepten på det som följer med. Det blev saffranskorpor och frostiga tranbärscookies.

Frostiga tranbärscookies

125 g mjukt smör
1 dl ljust muskovadosocker eller råsocker
1 dl sirap
3.5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 msk kakao
½ tsk kanel
½ påse saffran
1-2 dl torkade tranbär
0.5 dl råsocker att rulla i
ca 2 msk florsocker att pudra över

Vispa smör, kryddor, socker och sirap och blanda sedan ner övriga ingredienser, tillsätt tranbären sist. Forma till en rulle och lägg in i frysen några minuter.
Gör 50 eller 100 små bollar av den beroende på om du vill ha ganska små- eller minicookies. Rulla bollarna i rörsocker och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15 min på 175 grader.

Saffranskorpor

1 påse saffran
2 dl socker
100g smör
2 ägg
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver

Rör smör och socker, blanda ner äggen ett i sänder, den hackade mandeln och sist mjölet blandat med bakpulvret.
Rulla ut till drygt fingertjocka längder, platta till dem något. Grädda i 175 – 200 gr 10 – 12 min.

Skär längderna i lagom stora bitar. Lägg dem på sidan med en av snittytorna uppåt. Torka i ugnen på 175 grader i  5 – 10 min, vänd på dem efter halva tiden.

Vinterbakning

Ja, jag kanske råkar börja lite tidigt, men det är åtminstone i slutet av november! Först var jag tvungen att testa den tokiga idén som kom upp för ett tag sedan med julmustmunkar. Med lite gräddkoleglasyr blev de tokigt mumsiga.

Julmustmunkar med gräddkoleglasyr

Munkarna
15 g jäst för söta degar
35-40 g smör
1 dl mjölk
1 dl koncentrerad julmust
3/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
7,5 dl vetemjöl (450g)

Smula ner jästen i en bunke och smält smöret och blanda med mjölken, värm till ca 37 grader och häll över jästen. Rör runt så jästen löser sig. Rör ner resten av ingredienserna och låt jäsa i ca 40 min till dubbel storlek.

Häll ut degen på mjölad yta och kavla ut till en ca 1 cm tjock platta. Ta ut rundlar ut plattan på ca 10 cm i diameter och avsluta med ett hål i mitten. Låt dem jäsa i ca 30 min.

Fritering
0,8 liter rapsolja

Hetta upp oljan till ca 180 grader och lägg i ringarna och fritera på båda sidorna tills de blivit gyllenbruna i färgen. Ta upp dem och lägg på hushållspapper. Doppa i socker om du vill ha dem lite sötare.

Glasyr
40 g smör
2,5 dl florsocker
1/4-1/2 dl mjölk
1 msk kakao
25 droppar gräddkolearom

Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ihop glasyren och doppa sedan munkarna. Nu är de färdiga att dekorera med strössel och annat du känner för.

Saffransbullar med vanilj

http://www.ica.se/recept/saffransbullar-med-vanilj-714255/