Kryddsommar

Ramslök

Samlandet började tidigt i våras efter en ledig helg på öland. Vi åkte till vårt hemliga lökställe och fyllde en kasse full med de härliga bladen. Ramslöken är ett trevligt substitut för vitlök vilket jag inte kan äta. Just då bodde jag tillfälligt hos mina föräldrar och det tog många dagar och mycket vädrande innan lukten lyckats lämna huset. På hösten fick jag lära mig om en svamp vid namn lökbroskskivling som även den är ett bra vitlökssubstitut.

Lillträdgården
Min lilla hörna i trädgåden blev rikrigt bra efter en omstrukturering och nya inslag som jordärtskockor och en liten kulle med rabarber blev mycket välkomna tillskott. Får jag tag på mer sten nästa år vill jag höja landet lite och fylla på med lite med näringsrik jord då landet ligger precis i skogskanten och slåss med en massa trädrötter.

Physalis

Inne i uterummet har en physalisplanta bott under sommaren. Egentligen skulle den ha följt med mig tillbaka till lägenheten men den fastnade i den inglasade värmen. Det blev några små frukter och jag har sparat två för att så till nästa år.

Kryddsamling

Liksom de senaste åren har vi gjort stora mängder utav kryddsalt.Blommorna är kryddtagetes vilket är en riktigt tacksam liten växt, det blir ordentliga små buskar av dem så det är bara till att plocka och plocka och plocka.

Kryddsalt/Örtsalt

Ta färska blad av olika kryddor (60-70%) och lägg i en mixer, fyll på med flingsalt (40-30%). Mixa och bred ut på en kökshandduk och låt torka. Mosa sönder de större klumparna. Kan göras genom att lägga över en handduk och rulla en kavel över allt.

Färdigt!

Vårdagjämning

Vårmat

Fredagen den 20:e var det vårdagjämning så då var det till att fira. Jag rotade igenom lite roliga recept och fick ihop en ordentlig meny. Skivad och stekt halloumiost, lammfärsbullar med couscous, saffransmarinerad kycklingfilé, tefärgade ägg, saffran och currysås, currycouscous, gurkmejefärgat ris, okryddat stekpannebröd, yoghurtsås, fetaostsallad och slutligen en vit kladdkaka med exotiska frukter och grädde. Det är väl vara att ta det från början.

Halloumiost är en ost från Cypern. Den är traditionellt gjord på fårmjölk men görs numera även av getmjölk och komjölk. Den säljs i små förpackningar bland övriga speciella ostar (mozarella, feta osv.) och ligger inpackad tillsammans med lite saltlake. Osten gnisslar lite när man tuggar på den. Godast är att skära upp den i stavar och rulla in oststavarna i bacon för att sedan grilla bitarna. Denna gången ville jag testa utan så jag stekte bitarna efter lammfärsbullarna så osten skulle få lite annan smak.

Lammfärsbullar med couscous

  • 400g lammfärs
  • 1 ägg
  • 2 portioner tillagad cous-cous fullkorn
  • 1 knippe kryddor
  • 3 msk slånbärslikör eller tranbärsdricka

Blanda ihop smeten och rulla stora bullar och stek upp dem.

Saffransmarinerad kycklingfilé
Saffransmarinerad kycklingfilé

Saffransmarinerad kycklingfilé

  • 500 g kycklinginnerfilé
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 1 dl hett vatten
  • 1 knippe kryddor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk flytande margarin

Blanda ut saffranen med vattnet och tillsätt sedan kryddor, salt och margarin. Marinera kycklingen i blandningen i en halvtimme. Peta i grillspett genom kycklingen och sätt in dem i en ugn på 225 grader i 15 minuter.

Saffran och currysås

  • 1 tsk curry
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • ½ tärning hönsbuljong
  • 2 dl créme fraiche
  • ½ msk majsstärkelse

Rör ner majsstärkelse i lite vatten och blanda ihop allt. Låt det sjuda ihop någon minut.

Currycous-cous

Ta en skvätt av såsen ifrån receptet ovan och blanda ut det med ca 2 portioner tillagad cous-cous.

Okryddat stekpannebröd

  • Mjöl
  • Vatten
  • Salt

Häll upp lite vatten i en bunke och tillsätt en nypa salt. Rör ut så mycket mjöl att det går att knåda degen. Knåda ihop degen och kavla ut tunna, platta bitar. Stek brödbitarna.

Yoghurtsås

Grund: blanda 2 dl ekologisk turkisk yoghurt med ca 1 dl ekologisk gräddfil

Variant 1: Tillsätt saffran, vitlök, salt, peppar och koriander.

Variant 2: Tillsätt paprikapulver, salt, oregano, mejram, timjan

Fetaostsallad

Jag använde denna gången ekologisk fetaost och smaken var helt otrolig! Konsistensen var krämig och alldeles… alldeles underbar. Blandade ut det med isbergssallad och lite småbitar av lite mer färgglad sallad, pinjenötter, solrosfrön, en skvätt olivolja.

Vit kladdkaka
Vit kladdkaka

Vit kladdkaka

  • 150 g vit choklad
  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 ägg

Smält choklad och smör tillsammans. Blanda ner övriga ingredienser och avsluta med äggen. Smöra och bröa en rund form och häll i smeten. Sätt in den i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter.

Pudra kakan med florsocker och dekorera gärna med exotisk frukt och servera med grädde.