Första skörden

Dags att se vad som gick att hitta i trädgården! Komatsunaspenat, mangold, libbsticka, gräslök och luftlök hamnade i en paj och asiatisk babyleafmix, rädisor, oregano och gräslöksblommor hamnade i en sallad. Sen jag var här sist har det åter igen växt galet mycket. Komatsunan hade nästan tagit över en låda så det var kul att bara kunna plocka massor utan att det blev glest. Tokoreganon väntar fortfarande på den första rensningen för att få bort topparna och minska blomrisken.

2014-05-29 12.58.44

 

Salladen

Salladskål

Asiatisk babyleaf

Fetaost

Rädisor

Gräslöksblommort

 

2014-05-29 13.31.59

 

Trädgårdspaj

Pajbotten av bovetemjöl, vatten och flytande margarin

Fyllning av förvälld spenat och mangold, hackad gräslök, luftlök och libbsticka och fetaost.

Äggstanning på 3 ägg och 3 dl mjölk. Kryddad med kryddsalt

2014-05-29 13.43.26

Frukost

20131031_080603

Detta otyg som återkommer varje morgon. Jag är en av alla de där som inte är uppe och studsar så fort väckarklockan ringer. Istället blir det mer något kravlande och mumlande som skulle få Lovecraft grön av avund. När man då slutligen har kommit så långt som till köket är all energi tvärslut och att hinna äta innan jobbet är bara att glömma. Numera har jag två varianter som gjort livet lite lättare. Antingen blir det en smoothie eller en av de här små burkarna nedan. Det handlar alltså om en frukost som blandas ihop på kvällen eller morgonen, är i bra burkformat och är färdig att äta när man väl hunnit till jobbet.Proportionerna är bara att variera tills man hittar en lagom mängd.

Frukost på burk

3/4 dl havregryn
3/4 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk chiafrön
1-2 tsk socker
Valfri kryddning (Ex. 1 krm kanel eller kardemumma, 1 tsk kakao, 1 krm vaniljpulver, kaffe)
Valfri frukt/bär (Blåbär, hallon, mango, annanas, körsbär) eller choklad

För andra mängder kan man utgå på ett ungefär från följande:

28% havregryn
28% yoghurt
39% mjölk
2% chiafrön
3% socker

Variera gärna grynen med. Blanda ner exempelvis rågflingor, dinkelflingor, hirsflingor, lite linfrö osv.

Blanda allt i en burk och skruva på locket (ska man inte iväg går det lika bra med en skål). Låt burken stå i minst en kvart och upp till två dagar innan du börjar mumsa på innehållet.

20131031_080728

Burkarna på bilden är vanliga barnmatsburkar. I den lilla på 190ml har jag utgått från ½ dl havregryn och i den lite större är det 3/4 dl havregryn. Den lilla är kryddad med kakao och har fått i sig hallon. Den stora är kryddad med 2 krm kanel och fylls upp till kanten med hallon och blåbär.

Blåbärsrulltårta

I helgen gjorde vi några försök att leta svamp men det gick lite sådär. Istället insåg vi att blåbären satt kvar i mängder. De var fasta och stora och jättelätta att se när alla bladen haft vänligheten att trilla av så det blev en snabbplockning på hemvägen. Tillsammans fick vi ihop närmre två liter och majoriteten åkte in i frysen direkt men resten var vi tvungna att göra något riktigt gott av. Först kom tanken på en blåbärspaj, men när det var såhär goda kunde vi inte bara ta bort smaken med massor av värme så då kändes en rulltårta som helt rätt väg att gå.

2013-09-22 15.21.10

Rulltårta

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ dl grädde/mjölkliknande

Vispa ihop och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i en ugn på 250 grader i runt 5 minuter. Ta ut den och låt den svalna en stund. Lägg fram ett nytt bakplåtspapper och strö lite socker på det. Vänd över rulltårtan på det nya pappret och ta bort det gamla bakplåtspappret.

  • Vispad grädde
  • 3 dl blåbär
  • 1 liten burk mandarinklyftor

Smeta ut grädden på rulltårtan och strö över blåbären. Rulla ihop tårtan och täck med mer grädde. Dekorera med blåbär och mandarinklyftor. Klart!

2013-09-22 15.20.57