Kryddsalt

Det första ganska logiska steget blir att röja runt i trädgård och krukor och plocka av godsakerna. Ju mer ordnat det är från början desto snabbare går det sen. Plocka av blad från stjälkar, annars får du rensa bort kvistarna under torkningen.

20140614_132141

 

Fyll upp mixern nästan helt med blad. Blanda om du vill de olika kryddorna eller ta dem var för sig, det spelar ingen större roll.

20140614_132137

 

 

Fyll på med önskad saltmängd, det behövs verkligen inte mycket. Det är även ett bra tillfälle att minska ner på sitt saltintag genom att blanda ut med andra kryddor. Vi brukar använda flingsalt då det ger bäst slutresultat men man kan även använda en blandning av grovsalt och finsalt.

 

 

 

20140614_132224

 

 

Mixa ordentligt så du inte ser några hela blad längre.

 

2014-05-04 10.37.38

 

Lägg ut hushållspapper på en tallrik. Jag brukar ta två ark för att det inte ska blötas sönder.

2014-05-04 10.38.08

 

Sprid ut en bit på pappret och sätt in i micron på full effekt i två minuter (tiden behöver säkert provas ut för din micro. För att undvika att tallrikarna blir ohanterligt varma brukar jag använda tre tallrikar där två har kryddsalt på sig.

Så fort en är klar åker nästa in in micron. Den som är precis utplockad häller jag över på nästa tallrik så den får nytt papper och en svalare tallrik. Det gamla pappret hänger jag upp på tork för att använda nästa kryddrunda. Varje kryddhög brukar få vara inne 2-3 gånger i micron, sista gången kan tiden variera mellan ½-2 minuter. Sista pappret får ligga kvar tills nästa omgång.

20140614_133309

 

Varje färdigmixad omgång hamnar i en skål, vid det här laget måste det vara helt torrt. Det får då ligga och svalna ihop, för att sedan hällas upp på burk. Vi förvarar det i glasburkar i ett skafferi.

2014-05-04 10.52.37

Första skörden

Dags att se vad som gick att hitta i trädgården! Komatsunaspenat, mangold, libbsticka, gräslök och luftlök hamnade i en paj och asiatisk babyleafmix, rädisor, oregano och gräslöksblommor hamnade i en sallad. Sen jag var här sist har det åter igen växt galet mycket. Komatsunan hade nästan tagit över en låda så det var kul att bara kunna plocka massor utan att det blev glest. Tokoreganon väntar fortfarande på den första rensningen för att få bort topparna och minska blomrisken.

2014-05-29 12.58.44

 

Salladen

Salladskål

Asiatisk babyleaf

Fetaost

Rädisor

Gräslöksblommort

 

2014-05-29 13.31.59

 

Trädgårdspaj

Pajbotten av bovetemjöl, vatten och flytande margarin

Fyllning av förvälld spenat och mangold, hackad gräslök, luftlök och libbsticka och fetaost.

Äggstanning på 3 ägg och 3 dl mjölk. Kryddad med kryddsalt

2014-05-29 13.43.26

Maj: Full fart på bärfronten

Mysteriet är äntligen löst! Det var några små grå sniglar som attackerade mina fina libbstickor. Libbstickorna är nu kalkade och nedsmutsade med mer kalk. När jag kom till trädgården igen var de små sniglarna borta. Kanske kan den få chansen att ta igen sig ordentligt nu.

 

2014-05-17 19.52.57

 

Den spanska körveln slår glädjerekord, jag kunde inte riktigt med att plocka bort blommorna så den får roa sig bäst den vill i år. Men vacker är den!

2014-05-17 19.53.20

 

Äppelträden kämpar på i alla hörn av trädgården och det är blommor, humlor och mycket aktivitet. Två av träden är sjuka så vi håller tummarna på att de ska överleva tillräckligt länge så att det nya lilla trädet hinner växa till sig.

2014-05-17 19.53.50

 

Oreganon kämpar vidare, och det känns lite som att den har gjort ett försök att växa på bredden snarare än uppåt. Ramslöken blommar glatt vidare som om inget hänt, och det har det ju inte heller. Blåbären har bladat till sig lite mer nu.

2014-05-17 19.55.33

 

vårt lilla nya experiment verkar ta sig i surhörnan. Det börjar skjuta fram fina skott och vi ser mest bara fascinerat på. Gräslöken går snart i blom där den gömmer sig bland blåbärsbuskarna.

2014-05-17 19.54.45

 

Åkerbären har vi stora förhoppningar om i år. Det har varit flera fina blommor och nu är några stenrader bortplockade så att den och tranbären får sprida ut sig som de vill.

2014-05-17 19.55.19

 

 

Humlen klänger sig hej vilt upp för trädgrenen. Det ska bli kul att se hur lång tid det tar innan den når upp till taket på lekstugan.

Inne i fiberdukstunneln är det potatisar som gottar sig i värmen. de har kikat upp ca 20 cm ur marken och vi kämpar för fullt med att fylla på med jord.

2014-05-17 19.57.24

 

På andra sidan av lekstugan har nu alla lådor fått fiberduk. Blommorna som flyttades till krukor verkar ha trivts bra.

2014-05-17 19.57.43

 

Även äppelträdet som är nytt för i år. Det är en rubinola på svagväxande stam. Vi har tidigare försökt med plommonträd på platsen men den trivdes inte bra där.

2014-05-17 19.58.06

 

Den röda vinbären verkar väldigt glad i år, jag är inte säker på varför men det blir mycket mumsiga bär där.

2014-05-17 19.58.24

 

Så här ser det ut under en av fiberdukarna. Längst bort är det låga sockerärtor, efter det rödbetor, mangold och morötter. Det syns även några nyplanterade spret från en piplök.

2014-05-17 19.58.50

 

Inne i jordgubbstältet har både jordgubbar och smultron börjat blomma.

2014-05-17 19.59.48

 

Rabarberna har vi redan hunnit skörda en paj av (jag tror att det är så det fungerar).

Rabarberpaj med improvisationsmöjligheter.

  • Smör (smält)
  • Socker
  • Kardemumma
  • Havregryn
  • Mjöl
  • Riven mandelmassa

Blandas i lämpliga mängder tills smuligt tillstånd uppnås. Blanda sedan i en perfekt mängd rabarber och tillaga på lämpligt sätt. Färdigt!

2014-05-17 20.01.41

 

Myntan kom inklusive gräs så det blir nog till att ta upp kampen mot gräset så småningom (någon gång i år tror jag kanske).

2014-05-17 20.01.49

 

Bakom rabarberna har den småtrötta krusbärsbusken lyckats få ihop en hel gren med små nyknutna bär. Välkommen till världen lilla vän!

2014-05-17 20.03.29