Mer bär

Det kan kanske tyckas som att jag har alldeles för mycket ledig tid efter som jag håller på med en massa roliga bär, hade det varit fallet hade det varit riktigt trevligt. Högskolan har allmän nollning nu så då blir det lite bärkok för min del.

Nåja, åter till det roliga.

Idag har jag gjort häggbärsgelé (mosa och koka upp bären med lite vatten, filtrera och tillsätt sedan gelésocker), havtorn- och rönnbärskola, och fläderbärsmaränger.

Fläderbärsmaränger

Koka upp fläderbär med vatten, lägg undan en dl till marängerna och gör något roligt med resten.

  • 6 st äggvitor
  • 3 dl socker
  • en nypa salt
  • 1 dl fläderbärsavkok

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna tills de bildat ett fast skum. Tillsätt socker och en nypa salt, vispa ca 6 min på högsta hastigheten. Vik försiktigt ned fläderbärsavkoket i smeten.

Klicka ut på plåtar och sätt in i ugnen i ca 50 min, tills ytan är krispig och insidan seg.

Örtfrallorna jag gjorde igår:

  • 50 gram smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 2 tsk havssalt
  • 200 gram keso
  • 10 msk örter
  • 4 dl+1 dl grahamsmjöl+rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl

Pensling och garnering

  • 1 st ägg
  • 1 tsk grovt havssalt

  1. Smält smör och blanda med mjölk. Värm till 37°. Lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt sirap,salt,keso och örterna.
  2. Rör ner allt grahamsmjöl, rågmjöl och lite vetemjöl i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Den ska vara lite lös. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  3. Ta upp degen och knåda den väl.Forma 10 bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper, platta till bollarna lite. Låt jäsa 20 min.
  4. Sätt ugnen på 175°. Pensla med ägg och strö över lite grovt salt.
  5. Grädda tills frallorna har fått en gyllenbrun yta. Låt svalna under bakduk.

Svart aronia

Närbild av bär på Svart Aronia Hugin-buske omgivna av höströda blad och suddig grön bakgrund.

Jag har fått en ny favoritbuske. Utanför min lägenhet växer fem små söta buskar med svartaronia och de är så översållade med bär att jag inte riktigt vet vad jag ska ta mig till. Bären ska behandlas ungefär som rönnbär och slånbär, alltså in med dem i frysen ett dygn så är de färdiga att använda till allt möjligt.

Idag testade jag att göra följande marmelad:

Aroniamarmelad

  • 1,5 liter bär
  • 3 dl vatten
  • 6 dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 kanelstänger
  • saft från en citron

Hetta upp bär och vatten och låt koka på svag värme tills bären går sönder, ca 20 min. Blanda vaniljsockret i sockret, rör ned i grytan. Tillsätt stjärnanis, kanel och citronsaft, låt koka tills det blir lite simmigt, ca 20 min. Häll upp på ren burk. Låt marmeladen stå minst en vecka innan sylten avnjutes.

(recept och bild från http://www.kungsbackatradgardsvanner.se/arkiv/tips/2005/2005_10_26_om_aronia_plus_recept.htm )

För att göra det hela lite roligare hällde jag av lite av den uppkokta vätskan och gjorde aroniakola. Förhoppningsvis har den stelnat tillräckligt mycket snart för provsmakning, nyfikenheten är total.

Rönnbär

Bild: YLE/Strömsö

Sorbus aucuparia, eller rönn som vi känner igen den som, är omtalad inom sed och myt som guden Tors egna träd. Rönnkvistar har långt fram i tiden använts inom folkmagin, för att inte tala om den mytomspunna flygrönnen (En rönn som växer på ett annat träd).

Nu ses rönnbären lysa upp ute i natur och parker men det är ofta den glöms bort till förmån för sommarens sötare bär.
Rönnbären har en smak som mildras efter någon frostnatt, detta kan man dock skynda på eller hoppa över om man lägger in bären i frysen ett dygn eller två. Bären innehåller mycket c-vitamin vilket gör dem till ett perfekt energiförråd på vintern. Man kan göra bland annat god gelé, saft, marmelad och likör av bären.

Rönnbärssaft

  • 5 kg frostbitna rönnbär
  • 5 l vatten
  • 600-700 gr socker/liter saft

1. Koka rönnbären 10-15 minuter i 5 liter vatten. Rör om då och då. Låt bären ligga och dra i vattnet till nästa dag.
2. Sila saften och blanda i 600-700 gr socker per liter saft.
3. Koka den sockrad

e saften i 10 min och skumma.
4. Häll saften i flaskor. Saften bör förvaras svalt.
(recept från http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=760 )

Rönnbärsgelé med äpple

  • 2 liter rönnbär
  • 500 g syrliga äpplen
  • 7 dl vatten
  • 9 dl socker per liter saft
  • ev. citronsyra

1. Lägg rönnbären i frysen över natten. Rensa och skölj bären och skär äpplen i bitar. Koka bär och äpplen i vattnet i cirka 15 minuter. Låt sedan blandningen rinna av genom en silduk. Mät saften och tillsätt 9 dl socker per liter saft. Rör om och koka i cirka tio minuter utan lock.
2. Gör ett geléprov. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ fatet i kylskåpet. Prova att dra en kniv genom gelén när den har stelnat. Om den inte flyter ihop är gelén klar. Flyter den ihop kokar du i fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin för att få gelén att stelna. För en fastare gelé kan du också tillsätta citronsyra. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk citronsyra per kilo.
3. Häll gelén i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt.

(recept från http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=761 )