Lussefika

Idag var det dags igen, sötsaker på längd och bredd. Slängde min förhoppning om att komma till jobbet i tid och fixade fram lite fika att ta med istället. Väl framme såg jag att det låg några påsar på fikabordet och till min glädje låg där lussekatter som var det enda jag inte fick med mig. Perfekt! Pralinerna och mandelmasserullarna tillverkades under helgen då jag hade båda systrarna och mamma på besök. Mycket trevligt för det är oftast jag som åker hem till Gislaved. Recept efterfrågades åter igen så här kommer de knapriga godbitarna.

Receptdags:

Pepparkakscookies


125 g mjukt smör
1 tsk färsk riven ingefära
1 dl mörkt muskovadosocker
1 dl mörk sirap
3.5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
2 krm malen nejlika
1 tsk kakao av god kvalitet
200 g choklad (mörk, ljus eller vit)
0.5 dl råsocker/farinsocker att rulla i

Vispa smör, kryddor, socker och sirap och blanda sedan ner övriga torra ingredienser. Hacka chokladen och vänd ner den i smeten.
Forma till en rulle och lägg in i frysen några minuter.
Gör 50 eller 100 små bollar av den beroende på om du vill ha ganska söta eller minicookies. Rulla bollarna i farin eller rörsocker och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i upp till 14 min på 175 grader.

Fudge och Panforte

Blev lite inspirerad på jobbet igår att göra den panforte som min mamma bjöd på sist vi var hemma. Resultatet var en krämig nästan kolaaktig sötsak som man nog inte äter så många av, honungen gör att den smakar extra sött och lent. Samtidigt passade jag på att testa att modifiera ett recept på fudge med marshmallows. Resultatet gick från mörk choklad och kaffe till vit choklad med saffran och citron. Galet sött men blir bra som fyllning i praliner (resultat från det påhittet kommer framöver, hann inte med den biten igår).
Panforte med mörk choklad, hasselnötter och tranbär
(ca 30 bitar)
200g hasselnötter
1 dl honung
3/4 dl socker
200g mörk choklad
1 dl vetemjöl
2 tsk kanel
3/4 dl tranbär
smör till att smöra ett papper
Lägg nötterna på en plåt och rosta i ugn i 200 grader tills de börjat få färg. Ta ut nötterna och lägg dem på en handduk och gnugga bort skalen på nötterna med handduken.
Smält honung och socker i en kastrull. Ta av sockerblandningen från plattan och rör ner chokladen så den smälter helt. Rör sedan ner mjöl och kanel och avsluta med att ha i nötter och tranbär. Lägg smörat bakplåtspapper/smörgåspapper i botten på en form på ca 20×30 cm och häll/tryck ut chokladblandningen. Låt formen stå i rumstemperatur tills chokladblandningen har svalnat. Skär sedan upp i bitar. 

Citron och saffransfudge

4 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g margarin
25 stora marshmallows (icas går bra)
3 citroner (rivet skal)
1 kuvert saffran (0,5g)
250 g vit choklad


Blanda i en kastrull eller stekpanna socker, margarin, grädde, saffran, rivet citronskal och marshmallows som klippts i lagom stora bitar (storleken påverkar koktiden). Koka under omrörning tills alla marshmallows smält ca 10 minuter. Blanda ner chokladen som brutits i mindre bitar. låt chokladen smälta. Slå smeten i en oljad liten långpanna ca. 35×23 cm. Låt stelna i kylen över natten. Skär sedan i bitar och ät som de är eller doppa i mörk choklad.

Fler ändrade recept

Det verkar bestämt som att jag kommit in i en mindre bakrunda. Dagens projekt resulterade i två sorters snabbullar och chokladtryffel i tre smaker . Vi kan börja med orginalreceptet på snabbullar.

Pumpabullar

Snabbullar

  • ca 4 dl mjöl
  • 2-3 msk margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl socker
  • 1½ dl mjölk
  • 1 tsk kardemumma
  • pärlsocker

Blanda ihop allt utom pärlsockret och häll upp i bull- eller muffinsformar (ca 12 st). Strö över lite pärlsocker och sätt in i ugnen på 200-225 graders värme i 8-15 min.

Pumpabullar nära

Snabbullar med en twist

  • 1½ dl mjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2-3 msk margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl råsocker
  • 1½ dl kokt och mosad pumpa (butternut)
  • 1 tsk kardemumma
  • pärlsocker

Blanda ihop allt utom pärlsockret och häll upp i bull- eller muffinsformar (ca 13 st). Strö över lite pärlsocker och sätt in i ugnen på 200-225 graders värme i 8-15 min.

Tryffelsmet

Projekt nummer två var att få ner lite bär i chokladtryfflar utifrån grundreceptet nedan. I variant ett tog jag vit choklad till tranbär som jag hade i frysen och rullade i florsocker. Variant två blev mörk choklad och frysta blåbär rullade i råsocker och slutligen variant tre blev mörk choklad med chili och rullad i kakao.

Chokladtryffel

  • 100g mörk choklad (50%) eller 150g ljus choklad eller 200g vit choklad
  • ½ dl grädde
  • bär eller krydda
  • Något att rulla dem i (ex: kakao, florsocker, hackad mandel, råsocker, socker) eller doppa dem i smält choklad.

Koka upp grädden med bär eller krydda och tag sedan av grädden från plattan. Hacka chokladen och rör i den i grädden tills allt har smält. Ställ svalt tills smeten har svalnat tillräckligt för att man ska kunna rulla kulor av den. Rulla kulorna i vad du föredrar eller doppa dem i choklad och dekorera. Förvara de färdiga tryfflarna svalt.

Tryfflar