Blåbärsrulltårta

I helgen gjorde vi några försök att leta svamp men det gick lite sådär. Istället insåg vi att blåbären satt kvar i mängder. De var fasta och stora och jättelätta att se när alla bladen haft vänligheten att trilla av så det blev en snabbplockning på hemvägen. Tillsammans fick vi ihop närmre två liter och majoriteten åkte in i frysen direkt men resten var vi tvungna att göra något riktigt gott av. Först kom tanken på en blåbärspaj, men när det var såhär goda kunde vi inte bara ta bort smaken med massor av värme så då kändes en rulltårta som helt rätt väg att gå.

2013-09-22 15.21.10

Rulltårta

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ dl grädde/mjölkliknande

Vispa ihop och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i en ugn på 250 grader i runt 5 minuter. Ta ut den och låt den svalna en stund. Lägg fram ett nytt bakplåtspapper och strö lite socker på det. Vänd över rulltårtan på det nya pappret och ta bort det gamla bakplåtspappret.

  • Vispad grädde
  • 3 dl blåbär
  • 1 liten burk mandarinklyftor

Smeta ut grädden på rulltårtan och strö över blåbären. Rulla ihop tårtan och täck med mer grädde. Dekorera med blåbär och mandarinklyftor. Klart!

2013-09-22 15.20.57

Flyttlådor och blåbärsbollar

Igår var det utflyttningskalas då första systersonen ska flytta hemifrån. Detta innebar en bra möjlighet att komma igång och baka lite. Efter att ha hjälpt till med lite äppelmos var en av huvudingredienserna självklara. Att det även blir första ordentliga inlägget sen bloggflytten gör bara temat än mer självklart. Första tanken blev då flyttlådemuffins, sen på vägen så kom jag på att vi hade plockat blåbär med så då var det tvunget att komma med.

20130829_170505

Äppelmosmuffins med mjukostfrosting

  • 3 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 tsk kanel
  • 100g smält smör eller flytande margarin
  • 1 dl mjölk
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • lite salt
  • Äppelmos

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser (men inte äppelmoset). Klicka ut äppelmoset, ca 1 msk per muffins.
Häll upp i formar (ca halva formen). Klicka sedan i äppelmoset.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Frosting

  • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
  • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
  • ca 2 dl florsocker
  • 1 tsk kanel

Blanda ordentligt och klicka ut på muffinsen.

Färdigt!

photo

Blåbärsbollar

  • 2 dl blåbär
  • 1 krm kanel
  • 2-3 msk socker

Blanda ihop i en kastrull och koka ihop och mosa bären lite så att så mycket vätska som möjligt kommer ut.

  • 100-150 g margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 2½ dl socker
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 msk kakao
  • Blåbärsröran

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Häll 2 msk av blåbärsröran i en separat skål som kan användas till frostingen. Blanda i resten av ingredienserna i ägg- och sockerröran och häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i.  Grädda i 20 min i en ugn på 175 grader. Ställ kakan åt sidan och låt den svalna.

  • 100 g Neutral mjukost (liknande philadelphia)
  • 1 skvätt smält smör eller likvärdigt
  • ca 2 dl florsocker
  • de 2 matskedarna av blåbärsvätska från förra steget

Blanda ihop. Smula ner kakan i röran och blanda om ordentligt så alla smulor är klibbiga.

  • Röda cocktailbär (körsbär)
  • Smält choklad (100-150g)

Ta  upp en klump (beroende på hur stora bollar du vill göra) och peta in körsbäret i mitten. Rulla till den så den blir någorlunda jämn. Ställ in bollarna i frysen en stund och ta sedan ut dem och doppa i choklad.

 

 

Höstfika del 2

Pumpatårta med två bottnar



Bottenbotten
100g smör
100g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Smält ihop smör och choklad i en kastrull. Låt svalna lite och rör ihop alla ingredienser. Smöra och bröa formen. Häll ner i tårtformen och grädda i ca 25 min på 175 grader.

Överbotten
3 ägg
3 dl socker
6 msk varmt vatten
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker luftigt. Häll ner vattnet under vispningen. Blanda ner torrvarorna försiktigt. Häll ner i smörad och bröad form. Grädda i 157 grader i ca 30 minuter.

Halvformad tårta inför sista locket.

Fyllning 1
Chokladmousse

Fyllning 2
Nougat ganache Recept

Fyllning 3
Pumpasylt Recept
Här lade jag till 2 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära och använde syltsocker istället för vanligt socker.

Foder till tårtan
Recept (resterna som blev över av frostingen).

Slutligen blev det ett täcke av färgad mandelmassa.