Hastbullar eller snabb-bullar

Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är sötsaker så det får gå ändå. Men en sak har jag saknat inom det glutenfria livet och det är min barndoms snabbullar som vi brukade röra ihop och njuta av direkt när de kom ut ur ugnen med ett glas iskall mjölk.

 

IMG_20141009_120141_nopm_

Snabbullar

4 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk eller mjölkliknande vätska (neutral smak)
pärlsocker till dekoration

Smält margarinet och blanda ihop allt utom pärlsockret. Klicka ut i 10-12 små bullformar (muffinsplåt kan vara bra för att få dem att hålla formen). Strö över lite pärlsocker. Sätt in i ugn som uppnått 250 grader i 8-12 min beroende på hur bra ugn du har.

För variation kan man klicka i lite sylt eller äppelmos. I de nedan har jag använt en sprits för att trycka in en klutt med äppelmos och när de kom ut ut ugnen pudrade jag dem med kanel.

20141009_125514

Frukost

20131031_080603

Detta otyg som återkommer varje morgon. Jag är en av alla de där som inte är uppe och studsar så fort väckarklockan ringer. Istället blir det mer något kravlande och mumlande som skulle få Lovecraft grön av avund. När man då slutligen har kommit så långt som till köket är all energi tvärslut och att hinna äta innan jobbet är bara att glömma. Numera har jag två varianter som gjort livet lite lättare. Antingen blir det en smoothie eller en av de här små burkarna nedan. Det handlar alltså om en frukost som blandas ihop på kvällen eller morgonen, är i bra burkformat och är färdig att äta när man väl hunnit till jobbet.Proportionerna är bara att variera tills man hittar en lagom mängd.

Frukost på burk

3/4 dl havregryn
3/4 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk chiafrön
1-2 tsk socker
Valfri kryddning (Ex. 1 krm kanel eller kardemumma, 1 tsk kakao, 1 krm vaniljpulver, kaffe)
Valfri frukt/bär (Blåbär, hallon, mango, annanas, körsbär) eller choklad

För andra mängder kan man utgå på ett ungefär från följande:

28% havregryn
28% yoghurt
39% mjölk
2% chiafrön
3% socker

Variera gärna grynen med. Blanda ner exempelvis rågflingor, dinkelflingor, hirsflingor, lite linfrö osv.

Blanda allt i en burk och skruva på locket (ska man inte iväg går det lika bra med en skål). Låt burken stå i minst en kvart och upp till två dagar innan du börjar mumsa på innehållet.

20131031_080728

Burkarna på bilden är vanliga barnmatsburkar. I den lilla på 190ml har jag utgått från ½ dl havregryn och i den lite större är det 3/4 dl havregryn. Den lilla är kryddad med kakao och har fått i sig hallon. Den stora är kryddad med 2 krm kanel och fylls upp till kanten med hallon och blåbär.