Våren i efterhand 2

Min ena systerson fick för sig att konfirmera sig och jag fick den harliga frågan om jag ville göra en tårta! Självklart gick det itne att motstå ännu en utmaning, för hur kan man egentligen göra något roligt av en konfirmering. Efter mycket tänkande kom det upp en tanke om att man kanske skulle busa lite, sång verkar inte riktigt vara favoritämnet för den lille filuren (datorspelande nörd) så målet blev en psalmbok med en liten kulturdos i ena hörnet (en hatt och ett par långbyxor).

psalmkaka

Grunden blev som vanligt mina sockerkaksbottnar vilka ger en ganska tung tårta då det är lättare att bygga med.

Sockerkaksbotten

  • 100-150 g margarin eller smör
  • 3 ägg
  • 2½ dl socker
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 msk kakao

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Blanda i resten och häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i.  Grädda i 20 min i en ugn på 175 grader.

Fyllningen är marsánsås och hasselnötscreme med banan. Dekorationen är enbart i marsipan, texten och noterna är ritade för hand med en penna med livsmedelsfärg. Här är slutresultatet:

psalmtårta

Vårdagjämning

Vårmat

Fredagen den 20:e var det vårdagjämning så då var det till att fira. Jag rotade igenom lite roliga recept och fick ihop en ordentlig meny. Skivad och stekt halloumiost, lammfärsbullar med couscous, saffransmarinerad kycklingfilé, tefärgade ägg, saffran och currysås, currycouscous, gurkmejefärgat ris, okryddat stekpannebröd, yoghurtsås, fetaostsallad och slutligen en vit kladdkaka med exotiska frukter och grädde. Det är väl vara att ta det från början.

Halloumiost är en ost från Cypern. Den är traditionellt gjord på fårmjölk men görs numera även av getmjölk och komjölk. Den säljs i små förpackningar bland övriga speciella ostar (mozarella, feta osv.) och ligger inpackad tillsammans med lite saltlake. Osten gnisslar lite när man tuggar på den. Godast är att skära upp den i stavar och rulla in oststavarna i bacon för att sedan grilla bitarna. Denna gången ville jag testa utan så jag stekte bitarna efter lammfärsbullarna så osten skulle få lite annan smak.

Lammfärsbullar med couscous

  • 400g lammfärs
  • 1 ägg
  • 2 portioner tillagad cous-cous fullkorn
  • 1 knippe kryddor
  • 3 msk slånbärslikör eller tranbärsdricka

Blanda ihop smeten och rulla stora bullar och stek upp dem.

Saffransmarinerad kycklingfilé
Saffransmarinerad kycklingfilé

Saffransmarinerad kycklingfilé

  • 500 g kycklinginnerfilé
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 1 dl hett vatten
  • 1 knippe kryddor
  • 1 tsk salt
  • 3 msk flytande margarin

Blanda ut saffranen med vattnet och tillsätt sedan kryddor, salt och margarin. Marinera kycklingen i blandningen i en halvtimme. Peta i grillspett genom kycklingen och sätt in dem i en ugn på 225 grader i 15 minuter.

Saffran och currysås

  • 1 tsk curry
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • ½ tärning hönsbuljong
  • 2 dl créme fraiche
  • ½ msk majsstärkelse

Rör ner majsstärkelse i lite vatten och blanda ihop allt. Låt det sjuda ihop någon minut.

Currycous-cous

Ta en skvätt av såsen ifrån receptet ovan och blanda ut det med ca 2 portioner tillagad cous-cous.

Okryddat stekpannebröd

  • Mjöl
  • Vatten
  • Salt

Häll upp lite vatten i en bunke och tillsätt en nypa salt. Rör ut så mycket mjöl att det går att knåda degen. Knåda ihop degen och kavla ut tunna, platta bitar. Stek brödbitarna.

Yoghurtsås

Grund: blanda 2 dl ekologisk turkisk yoghurt med ca 1 dl ekologisk gräddfil

Variant 1: Tillsätt saffran, vitlök, salt, peppar och koriander.

Variant 2: Tillsätt paprikapulver, salt, oregano, mejram, timjan

Fetaostsallad

Jag använde denna gången ekologisk fetaost och smaken var helt otrolig! Konsistensen var krämig och alldeles… alldeles underbar. Blandade ut det med isbergssallad och lite småbitar av lite mer färgglad sallad, pinjenötter, solrosfrön, en skvätt olivolja.

Vit kladdkaka
Vit kladdkaka

Vit kladdkaka

  • 150 g vit choklad
  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 ägg

Smält choklad och smör tillsammans. Blanda ner övriga ingredienser och avsluta med äggen. Smöra och bröa en rund form och häll i smeten. Sätt in den i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter.

Pudra kakan med florsocker och dekorera gärna med exotisk frukt och servera med grädde.