Kryddblandning och påspyssel

Ett av problemen med att äta efter fodmapsdieten (det är ett sätt att hantera IBS på) är kryddblandningarna. Fördelen är ju dock att jag mår bra så det är inget stort problem om vi jämför med alternativet. Problemet med kryddblandningar är som oftast att de ofta innehåller lökpulver och vitlökspulver. Det har lett till många experiment för att få ihop olika egna blandningar till tacos, curry och ny senast en grillkrydda.

Grillkrydda

½ msk svartpeppar
1 msk salt
1 tsk ramslök
½ tsk cayennepeppar eller chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin

Rör ihop och häll upp i en burk.

Påsprojektet

 Under veckan har det hänt lite bland vardagshantverken. Projektet med grönsakspåsar i linnetyg har gått bra. Efter ett tags letande hittade jag silduk hos Linnehem och efter tvätt och strykning blev det liggande i någon månad när en öppning av hantverksgaraget och en husflytt kom i vägen.

Även linberedning har såklart sina nackdelar, det används ogräsmedel i delar av den konventionella odlingen och rötningsprocessen som gör att linet blir användbart som textil släpper ifrån sig syreförbrukande ämnen som kan ställa till det i olika vattendrag [1].

Men åter till påsarna. De väger ca 27 g styck med snoddarna och för att göra ett enklare hållbarhetstest sprang jag runt här hemma och slängde runt med 2 kg potatis i påsen och vad jag kunde se klarade sig sömmarna fint. Då det var ett experiment i att använda naturliga material så fick det bli att sy med silkestråd då jag hade slut på riktigt tunn lintråd och bomullstråden höll för dåligt. Nu väntar en längre testperiod för att se hur de håller i längden. Blir det bra dyker de nog upp i hantverksgaraget framöver.

Jobbet med huset har fortsatt och helgerna varierar mellan enklare renoveringsarbeten och att sitta med småpyssel och slöa efter för mycket runtspringande. Stegmålen är inte alls svåra att komma upp i ute i huset efter några turer till vedpannan, släppa in katten, släppa ut katten, puffa ut katten från badrummet när han än en gång lyckats lura sig in i badrummet och petat upp golvbrunnen, fixa pannkakor och sätta upp ännu en tapet. Jag mår bra av att få jobba lite mer fysiskt än vad det blir på vardagarna och jag ser fram emot att kunna bo här ute mer än bara på helgerna. Men nu dyker vi in i vardagen några dagar till, träningsskorna står ute i hallen och väntar.

Hastbullar eller snabb-bullar

Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är sötsaker så det får gå ändå. Men en sak har jag saknat inom det glutenfria livet och det är min barndoms snabbullar som vi brukade röra ihop och njuta av direkt när de kom ut ur ugnen med ett glas iskall mjölk.

 

IMG_20141009_120141_nopm_

Snabbullar

4 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk eller mjölkliknande vätska (neutral smak)
pärlsocker till dekoration

Smält margarinet och blanda ihop allt utom pärlsockret. Klicka ut i 10-12 små bullformar (muffinsplåt kan vara bra för att få dem att hålla formen). Strö över lite pärlsocker. Sätt in i ugn som uppnått 250 grader i 8-12 min beroende på hur bra ugn du har.

För variation kan man klicka i lite sylt eller äppelmos. I de nedan har jag använt en sprits för att trycka in en klutt med äppelmos och när de kom ut ut ugnen pudrade jag dem med kanel.

20141009_125514

Förberedelser och mer knäcke

Ska det bli en ordentlig start på det hela får det bli till att börja med en bra grund. Efter sommarens tömda lager var det dags att fylla på ordentligt. Det blev nästan en hel dags fixande men den avslutades med riktigt lyxig kvällsmat så det var det verkligen värt. Nedan syns ananas/kokossmoothie, citronkvarg med amerikanska blåbär och ett knäcke med sött hasselnötspålägg och smultron.

Ananas/kokossmoothie

  • 1 ananas
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 nypa vaniljpulver
  • Eventuellt valfri sötning

Rensa och hacka ananasen. Mixa allt och sen är det klart.

2014-08-11 20.08.38

 

Igår gjorde min lilla mamma en riktigt trevlig grönsaksröra av allt möjligt både från trädgården och min gotlandsresa. Allt stektes lätt för att sedan kokas ihop i 10-15 minuter. Sen smidigt att frysa in och plocka fram som mattillbehör. Denna gången blev det zucchini, tomat, vit morot, gulbeta och polkabeta i grunden.

2014-08-10 20.19.07

Knäckebröd blev det fyra olika omgångar med lite experiment av innehåll och storlek. Tänkte bjuda på två av recepten.

2014-08-11 17.55.35

Kanelknäcke

  • 3 dl bovete
  • 1 dl sesam
  • 1 dl hirsflingor
  • 2 msk kanel
  • 1 msk agave
  • 1 krm salt
  • 4 dl kokande vatten
  • 2 msk kokosfett

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 40 – 50 min.

 

Mandel- och nyponknäcke

  • 0,5 dl bovete
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl hirsflingor
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl nyponskal
  • 0,5 dl chiafrön
  • 0,5 dl svarta sesamfrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 msk flytande kokosolja
  • Salt

 

Blanda ihop allt och kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta sedan bort det övre pappret. Skär upp vilken storlek du vill ha och sätt sedan in i en ugn som har 175 grader i ca 30 min.

 

2014-08-11 17.56.47

 

Det blev även två varianter av hasselnötspålägg.

Hasselnötsmör

  • 2,5 dl hasselnötter
  • 2 – 3 msk rapsolja
  • Lite salt

Mixa tills du är nöjd med konsistensen. Packa i burk och sen är det klart.

 

Choklad och hasselnöt

  • 2 dl hasselnötter
  • 3 msk kakao
  • 2 msk agavesirap
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk vaniljpulver
  • lite salt

Mixa och peta ner i en burk. Försök sen att inte äta upp riktigt allt på en gång.

2014-08-11 17.57.24

 

Sen lite nya tester av konserveringsvarianter. En pestokrull gjord på basilika, olivolja, solrisfrön, kinesisk gräslök och kryddsalt. Sen blev det tre omgångar kryddsmör.

2014-08-11 17.59.13

 

Avslutningsvis tar vi lite till sött. En bar från tidningen hemmets journal som min lilla mamma rivit ut. Jag inser att det blir omöjligt att komma ihåg utan att få med det här. Det var en rätt intressant variant så den blir det nog fler gånger men mer som fika än något som är smidigt att ha med ut.

Energibars 

  • 1 näve mandlar
  • 1 näve cashewnötter
  • 1 näve dadlar eller annan torkad frukt (exempelvis russin eller aprikoser)
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 banan
  • 4 msk kakao
  • 2 msk kokosolja
  • liten skvätt kaffe

Mixa, smeta ut på bakplåtspapper, strö över lite mer kokos och låt stelna ett tag i kylen. Sen är det bara att mumsa och vara glad.

2014-08-11 18.02.39