Glutenfri mjölmix (ngf*)

När jag tog beslutet att testa FODMAPlåg diet* för att hantera min IBS var det några saker jag saknade mycket som segt bröd och tunna pannkakor. Det mesta med bakning blev lite för krångligt. Då beslutet att sluta med gluten är ganska stort och kan påverka hälsan negativt såg jag till att läsa på så mycket jag bara kunde och kom fram till att naturligt glutenfritt som bas och ökat intag av grönsaker borde hålla mig på banan. Enklaste glutenfria lösningen är att använda vetestärkelse där allt gluten tvättats bort, men det skulle ju inte fungera för mig så jag fick leta vidare.

Efter lång tid hittade jag ett krångligt recept som gav godkända pannkakor och efter några månader till så dök det upp en färdig mjölblandning som visade sig vara perfekt. Problemet är bara att jag inte hittar det i någon affär längre. Som tur var fanns innehållslistan och med några ungefärliga mängder började jag testa att blanda en egen mjölmix och det är den jag vill dela med mig av nu.

*NGF Naturligt glutenfritt använder jag utifrån att receptet inte inkluderar vete, korn eller råg. Jag använder havre i blandningen vilket kan behöva bytas ut för de som reagerar på havre
*FODMAPs handlar om kolhydrater som inte tas upp så snabbt i tarmarna utan jäser. Att jag skriver ut det med stora bokstäver är för att det är en förkortning av bland annat ett gäng långa kolhydratsgruppnamn. 

Mjölblandning

  • 260 g stärkelse (majsstärkelse eller tapiokastärkelse)
  • 200 g durramjöl
  • 90 g havremjöl
  • 40 g teffmjöl
  • 10 g psylliumfröskal

Sen är det bara att blanda ihop allt så psylliumfröskalen inte hamnar i en klump. Blandningen ger mig en glasburk full.

Pannkakor

2 dl Mjölmix (120 g)

1/2 tsk salt

4 dl mjölk

2 ägg

2 msk smält smör eller margarin

Källa Finax

Kryddblandning och påspyssel

Ett av problemen med att äta efter fodmapsdieten (det är ett sätt att hantera IBS på) är kryddblandningarna. Fördelen är ju dock att jag mår bra så det är inget stort problem om vi jämför med alternativet. Problemet med kryddblandningar är som oftast att de ofta innehåller lökpulver och vitlökspulver. Det har lett till många experiment för att få ihop olika egna blandningar till tacos, curry och ny senast en grillkrydda.

Grillkrydda

½ msk svartpeppar
1 msk salt
1 tsk ramslök
½ tsk cayennepeppar eller chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk spiskummin

Rör ihop och häll upp i en burk.

Påsprojektet

 Under veckan har det hänt lite bland vardagshantverken. Projektet med grönsakspåsar i linnetyg har gått bra. Efter ett tags letande hittade jag silduk hos Linnehem och efter tvätt och strykning blev det liggande i någon månad när en öppning av hantverksgaraget och en husflytt kom i vägen.

Även linberedning har såklart sina nackdelar, det används ogräsmedel i delar av den konventionella odlingen och rötningsprocessen som gör att linet blir användbart som textil släpper ifrån sig syreförbrukande ämnen som kan ställa till det i olika vattendrag [1].

Men åter till påsarna. De väger ca 27 g styck med snoddarna och för att göra ett enklare hållbarhetstest sprang jag runt här hemma och slängde runt med 2 kg potatis i påsen och vad jag kunde se klarade sig sömmarna fint. Då det var ett experiment i att använda naturliga material så fick det bli att sy med silkestråd då jag hade slut på riktigt tunn lintråd och bomullstråden höll för dåligt. Nu väntar en längre testperiod för att se hur de håller i längden. Blir det bra dyker de nog upp i hantverksgaraget framöver.

Jobbet med huset har fortsatt och helgerna varierar mellan enklare renoveringsarbeten och att sitta med småpyssel och slöa efter för mycket runtspringande. Stegmålen är inte alls svåra att komma upp i ute i huset efter några turer till vedpannan, släppa in katten, släppa ut katten, puffa ut katten från badrummet när han än en gång lyckats lura sig in i badrummet och petat upp golvbrunnen, fixa pannkakor och sätta upp ännu en tapet. Jag mår bra av att få jobba lite mer fysiskt än vad det blir på vardagarna och jag ser fram emot att kunna bo här ute mer än bara på helgerna. Men nu dyker vi in i vardagen några dagar till, träningsskorna står ute i hallen och väntar.

Hastbullar eller snabb-bullar

Ok, i de flesta fallen är jag lite skeptisk till mjölblandningar, mest för att jag då tappar kontrollen över ingredienserna samt att det ofta är saker jag vill undvika i dem. Tänkte dock testa lailas gula mjölmix då den åtminstone inte innehöll vetestärkelse. Nu är det visserligen andra sorters stärkelse i mjölmixen men det är sötsaker så det får gå ändå. Men en sak har jag saknat inom det glutenfria livet och det är min barndoms snabbullar som vi brukade röra ihop och njuta av direkt när de kom ut ur ugnen med ett glas iskall mjölk.

 

IMG_20141009_120141_nopm_

Snabbullar

4 dl lailas gula mjölmix
2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk mald kardemumma
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk eller mjölkliknande vätska (neutral smak)
pärlsocker till dekoration

Smält margarinet och blanda ihop allt utom pärlsockret. Klicka ut i 10-12 små bullformar (muffinsplåt kan vara bra för att få dem att hålla formen). Strö över lite pärlsocker. Sätt in i ugn som uppnått 250 grader i 8-12 min beroende på hur bra ugn du har.

För variation kan man klicka i lite sylt eller äppelmos. I de nedan har jag använt en sprits för att trycka in en klutt med äppelmos och när de kom ut ut ugnen pudrade jag dem med kanel.

20141009_125514