Brödbak

Brödhög, fläderblomssaft och fläderblomsgelé
Brödhög, fläderblomssaft och fläderblomsgelé

Det finns få saker så härliga som doften av nybakt bröd.  Bristen på denna mysigalukt fick mig att baka tre satser bröd igår. Lingonbröd med pumpafrö och solrosfrö, Tomatbröd och ett fruktbröd med aprikos, russin och katrinplommon. Tomatbröden blev jättestora, trodde att de skulle jäsa utanför plåten ett tag men de höll sig på plats.

Det blev även fläderblomsgelé med lite citron i. Denna gången hade jag köpt hem gelésocker så allt blev som det skulle. I dag testade vi gelén till min mors biffar och det var riktigt mumsigt.

Fläderblomssaften var precis färdig för att hällas på flaska men jag kunde inte låta bli att göra en hel sats till. Det är en härlig smak av sommar, varför inte passa på när man kan. Det går att göra saft på torkade blommor med.

Fläderblomssaft

  • 18 fläderblomsklasar
  • 2 citroner
  • 50 g citronsyra
  • 17 dl socker
  • 1½ l vatten

Varva fläderblom, skivad citron, citronsyra och socker i en stor bunke. Koka upp vatten och häll det i bunken. Låt stå i två dygn. Rör om när det behövs så att sockret löser sig i vätskan. Häll upp på flaska efter de två dygnen.

Kommentera