Kategorier
Krukodling Odling Växthus

Tomatfavoriter 2020

Totalt testade jag lite över 30 sorter tomater i år. Större delen av listan ligger i inlägget ”Tomat 2020 utgångsläge”.

Året var inte det bästa för tomater med den sena sommarvärmen som kom nästan en månad sent. När det väl var dags för sommar och tomaterna behövde lite omtanke såg vår första coronapandemi till att jag inte var hemma på en hel månad. Det gjorde att alla tomatplantor som inte redan stod ute blev för varma vilket ledde till att blommorna började trilla av när det var som viktigast att de kom igång. Säsongen blev då grovt förskjuten och en frostperiod kom tidigt i september men kort efter några nätter runt 0-gradigt gick det upp och blev varmt igen. Nu har nästan en månad gått med temperaturer tunt 15 grader så flera plantor hade nog kunnat stå kvar.

När frosten närmade sig så rensade jag bort majoriteten av tomatplantorna för att inte riskera att försämra hållbarheten i de tomater jag fått fram. Både potatisbladmögel kom igång tidigt men verkade inte göra så stor skada på tomaterna, värre blev det med gråmöglet inne i odlingstunneln som gick på de flesta plantorna och det blev en total rensning där med för att rädda tomater. Detta ledde såklart till brickor i hela köket med olika tomater i olika mognadsstadier. Nu den 10:e oktober har majoriteten av de plockade mognat och ätits upp, förädlats eller hackats och frysts in. Sen plockas de frysta påsarna fram under vinter och vår för matlagning eller fortsatt förädling när tiden går mindre åt trädgården.

På många sätt vill jag ha egenodlat året runt men det får inte ta mycket tid under den mörka delen av året. Då vill jag ha möjligheten att starta om, samla ihop ork och hantera det minskande ljuset. Men nu är det dags att kika på mina tomatfavoriter för i år.

🍒 Whippersnapper

En ampeltomat med små söta tomater. Storleken ligger på 2-4 cm. De är tidiga och ger länge (först ut att mogna och ger fortfarande tomater nu i oktober). Jag köpte frön från runåberg och har haft dem ute i skyddat läge och på inglasad uteplats. Bäst trivdes de ute i en ordentlig dasstunna.

❄️Vadets piennolo, okänd sort

Högväxande tidig vintertomat med mycket smak och tjockt skal. Köpt som planta från Vadet gård med namnet ”Röd piennolo”, det faktiska sortnamnet är alltså helt okänt. Smakmässigt är det årets vinnare för den har det mesta jag letar efter i smakväg. En stark tomatsmak med tydlig sötma och att den inte blir mjölig. Har hittills gett mest i skyddat läge utomhus.

Piennolo är namnet på klasarna man kan hänga upp tomaterna i och det är flera olika vintertomater som mår bra hängandes i klase. Klasen görs med ett ihopknutet snöre som man kan hänga upp och sedan fylla på med tomater allteftersom de mognar. En del säger att en viss procent av tomaterna i klasen som klipps av från busken behöver vara mogen (50%-70%), men jag brukar hänga upp alla helgröna klasar när frosten närmar sig eller bladmögel eller liknande ställer till det, och de helgröna mognar lika fint de.

🍒Maskotka

Maskotka skulle bli en väldigt låg liten planta men den verkade ha lite för varmt och mörkt på våren så den sköt upp till en meter i höjd. Det hindrade inte den från att ge många söta tomater. De kom igång lite senare än övriga och står fortfarande (tidig oktober) i uterummet och ger nya tomater. Storleken är ca 4 cm.

Plockade nyss in en kvist med hopp om att testa att odla den hydroponiskt under vintern. Återkommer om det går bra.


🍑Garden peach

Garden peach är en småluden tomat med persikolik gul färg. Enda problemet är att de försvinner ner i magen så fort de mognar så jag har inte foto på en enda mogen än. Högväxande planta med tomatstorlek på ca 5 cm. Smaken är len och söt.

Jag plockade en tjuv från Ullas planta mitt under sommaren och tänkte att jag kunde vara nöjd om jag fick ett par mogna. Den har nu växt upp till en buskig fin planta som levererar tomater i mängder. I slutet av september fick den flytta in i uterummet och där har den stortrivts när vädret utanför blivit kyligare.

Shimmeig creg

Lika sen som snygg tomat. De fick inte så bra förutsättningar men levererade goda tomater med stark smak och ganska tjockt skal. Buskig i växten, blir runt 120-150 cm hög.

Söker man efter namnet ’Shimmeig creg’ kommer det upp två olika sorter, dels den spetsiga jag har från lindbloms frö, men även en trubbig som till formen ser mer ut som en paprika.

Seg i starten, kom upp som en ynklig klen liten tomat. Bara 2/4 frön grodde. Stod för varmt och mörkt under sommaren och majoriteten av blommorna trillade av. Gav den en sista chans och ställde ut den i augusti och jag fick inte många men de som kom var väldigt goda så det blir nytt försök nästa år igen.

🍒Koralik

Spretig glesväxande liten godistomat. Söt och lågväxande som täcker den yta den får. Snodde väldigt sent en tjuv från Ullas planta och har nu strax min första mogna tomat. Kommer definitivt odla den själv nästa år.

Ersätter sweetbaby för mig som tidigare varit min standardgodistomat.

Ida gold

Inte den sötaste eller mest smakrikaste, och rätt mjölig med. Men den är tidig, ger en ljuvligt gyllene marmelad och växer helt kravlöst. Gav stora klasar med halvstora tomater som var en fröjd att se på innan allt annat kommit igång att leverera i trädgården.

Så trots att de inte står sig smakmässigt mot övriga favoriter så gjorde den mig så glad att den förtjänar en favoritplats.

Kategorier
Odling

Tomat 2020 utgångsläge

Jag tror det slagit slint. Tidigare år har jag haft lite för många tomatplantor så i år skaffade jag fler! Logiken där är inte den bästa men lika bra att få lite ordning i det hela. Kommer att uppdatera det här inlägget under våren.

Höjder: Låg = upp till 0,5m. Medel = 0,5 upp till ca 1,4m. Hög = 1,5m och uppåt.

Jag tycker inte alltid att beskrivningar som busk/dvärg och liknande hjälper mig när det kommer till tomater så använder höjderna och om de är hängande.

NamnHöjdPlats AnteckningarUtveckling, dagarÅrets tankar
Adelaide festivalmedelÅr 1. Köpt planta.80Gick under av gråmögel
Alice’s ChoicehögfrilandÅr 1. Köpt planta.80Gick under av gråmögel
Artisan golden bumble beehögÅr 1. Impecta65Festlig och fin. Blev bäst utanför växthus.
Balkonzauberlåg – medelÅr 1. Lord Nelson. Sådd sent.70Nätt och trevlig lite svag smak. Börjar rangligt innan den buskar till sig i slutet på juli.
BellstarmedelväxthusÅr 1. Runåberg. Pastatomat65Fin konsistens, vackra glansiga tomater men lite trist i smak. Smakar köpetomat
Bitte lågfrilandÅr 2. Små inte så söta. Vet inte namnet på dem.Tråkig smak
Brandywine yellowhögväxthusÅr 1. Runåberg. Bifftomat, gul.90Gick under av gråmögel
Green envyhögÅr 1. Planta från Ulla. Halshuggen.65God och söt, ska försöka hitta likvärdig buskvariant
Ida goldmedelfrilandÅr 1. Runåbergs58Tidig och trevlig
Inte ildimedelFick fel tomat. Många som fått fel i år från impecta. Våran ser ut att få större biffigare tomater.Trist skum smak
MarmandemedelfrilandÅr 3. Trevlig tomat till varma mackor. 64Ok men lite bökig i växtsätt
MaskotkalågÅr 1. Köpt planta65Söt fin tomatsmak. Blev sen i år tack vare dåliga förutsättningar
Paul RobesonhögÅr 1. Köpt planta90Gick under av gråmögel
Piennolo gulhögÅr 1. Köpt plantaSådär smak, varken söt eller syrlig.
Piennolo rödhögÅr 2. Trevlig lagringstomat.Jättebra smak, tidig men ändå långsam
Principe borghesemedel till högÅr 2. God och går att lagra under hösten.Trist smal men smidig planta
Päron gulmedelMånga år. Saknar sortnamn. Godistomater som helst ska ätas färska.Blir få tomater. Kul utseende
Shimmeig cregmedelÅr 1. Lindbloms. Fröna har tagit sig dåligt och växt svagt hittills.Mycket god men sen i växten.
Silvery fir treemedelÅr 2. Jättefint flikigt bladverk. Lite tråkig smak men jättefin. Smörgåstomat
Solguldlåg till medelÅr 1. Köpt plantaMognade sent. Inte jättespeciell smak men buskig planta
SweetbabyhögÅr 3. Godistomat. Har varit den som gett tomater längst på hösten. Tog sig dåligt i år.God men hög. Byts nästa år mot koralik
TigerellahögÅr 3. Vackra strimmiga tomater.Dags för paus. Ersätts av shimmeig creg.
Tumbling tom redhängandeväxthusÅr 1. Impecta.Sur tråkig smak
VenuslågÅr 1. ImpectaHelt ok smak. Gullig planta
VilmalågÅr 2. Impecta. Tråkig smak hydroponiskt på vintern.Tråkig sommartid med
WhippersnapperhängandeÅr 1. RunåbergÖverraskande god. Stora fina klasar. Vill ha stor kruka.

Kategorier
Odling Växthus

Finputsning på tunnelväxthuset

Än har vi inte fått ut något växande i tunneln så det fick bli en vecka med allehanda förbättringar i och runtom. Steg 1 blev insidan med att jämna till marken inne i tunneln och få bort mycket gräs. Till största del bestod det av att flytta grästuvor från ena änden till den andra och sen fylla på med lite gräs och jord runtifrån bygget. Det behövdes rätt mycket extrajord på grund av alla stenar vi flyttade ut under grävningen.

Sen var det tvunget att få på de första lagren täckmaterial. Kvickrot, sorkar och sniglar är de som ligger närmast till att ställa till det för oss så alla odlingar behöver vara lite specialanpassade för att inte vara för naturliga och inbjudande.

Kanterna har blivit grusade för att inte ha några stora glipor. Oklart om det är en bra idé eller inte men det märker vi säkert under året.

Efter att vi rev den gamla uteplatsen har vi haft lite sten över. Det fick bli två rader inne och två rader utanför för att ha en stabil sittplats. Helst hade jag lagt sten i hela men så mycket hade vi inte. Träbitarna ligger bara där för att hålla fast skarvarna på duken. Vet inte hur jag vill ha plantorna än.

Framsidan hade fått lite extra bitar jord och grästuvor för att fylla ut den ojämna marken. Det blev mycket över under grävjobbet när jag skulle platta till marken runt tunneln så det var bra att få nytta av materialet som ändå bara skräpade i en hög.

Sten på framsidan gav en bra plats för lite blomsterpynt. Även dessa stenar kommer från gamla uteplatsen. Framkanten behöver ordnas upp på något snyggare sätt men det blir vid senare tillfälle.

Långsidorna förtjänar också lite förbättring. Först utjämning så marken är lite mer samarbetsvillig.

På med markduk som går omlott med markduken som ligger inne i tunneln, sen sättsand, sten och mer grus mellan stenarna och tunneln.

Utanför stenarna hamnade två dubbla pallkragar och in mot hörnet där det var ett befintligt land öste jag på stora delar av de mindre stenarna vi grävt upp. Kanten på landet fick också förstärkning men av lite mellanstora stenar.

Mot framsidan åkte det fram lite flata stenar för att göra något kullerstensaktigt som skulle kännas mer ok att stå på.

Utanför pallkragarna vet jag inte riktigt hur jag ska fortsätta så där sticker bara fram lite markduk som är täckt av några plankor.

På andra långsidan som är mer skuggad påbörjades en liknande förändring. Sten och grus in mot tunneln. Istället för odlingslådor blir det plats till en vattentunna. Den ska kopplas in med solcellsbevattningen irrigata så småningom. Viktigt att tunnan inte far illa så det fick gå åt några plattor till där.

De utstickande stenarna till vattentunnan fick en avrundning med kullersten. Vi har försökt att använda så mycket som möjligt av stenen vi grävt upp.

Även här lämnas en bit ofärdig. Kanterna ut mot gräset och kanten bort mot baksidan av tunneln får jag återkomma till. Nu är tunneln såpass förberedd att jag kan jobba vidare med andra delar av trädgården så jag vet hur mycket material jag har kvar till tunneln. Så här kommer sannolikt mer uppdateringar framöver.

Första testet med öppnare är på plats. På baksidan har vi en dörr som i princip kommer att vara oanvänd så där testar vi med en första öppnare. Jag har haft en termometer ute för att få en fin kurva över dygnets temperatur. Nu ska jag ha öppnaren som enda ändring och kolla hur temperaturen ändras över något dygn till.

Jag har redan beställt fler för att få till luftgenomströmmning och snabbt svalare när temperaturen blir för hög. Till att börja med hamnar en av dem på den andra lilla överdörren. Blir det för varmt i sommar åker nog den tredje upp på stora dörren på baksidan. Två öppnare gick idag (2020-04-20) på 786 kr totalt med fri frakt från Orbesen.

Kategorier
Odling Växthus

Bygga tunnelväxthuset oden 300

Jag tycker om att kunna läsa beskrivningar och då monteringsanvisningarna saknade rätt mycket text försöker jag få ner den information jag själv hade velat ha tillgänglig.

Tänk på att om du bygger ett längre växthus (Vårt är 4 meter långt) finns det ett annat sätt att få upp stommen på där man börjar med en gavel och en båge som byggs liggande för att sedan resas. Sen bygger man färdigt varje båge på marken för att sedan resa dem upp en och en och fäster ihop dem med 2:orna.

Nedanför min monteringsberättelse ligger länkar till tillverkaren och försäljarens material, samt leverans och kostnad.

Angående Hera

Hera är lite billigare än Oden och kommer med flera av tilläggen redan från början. Det finns dock vissa nackdelar. Bygger du Hera har du sannolikt inte de stora plastskivorna utan du kommer att behöva montera ihop kanalplasten med. Tak/väggar består då av 3 bitar kanalplast istället för 1 som Oden har. Det gör att det behövs en extra rad av 2:orna per sida. Dubbelkolla med din manual om var de ska sättas upp. Det råder väldigt delade meningar om vilket företag som är vettigast. Läs på och gå gärna med i gruppen jag länkar längst ner för att få del av andras erfarenheter och gör några sökningar online efter problem.

Montering

Första steget är utan tvekan att gå igenom allt. I manualen finns det listor på vad som ska ligga i varje paket, vi delade upp paketen för att se så att alla delar fanns där. Bitarna i grundpaketet är uppmärkta med siffror och kyrilliska bokstäver men det är inget problem.

Skruvpåsarna namnades utifrån manualen och hälldes upp i varsin skål. I början är det 8 mm-skruvarna som används så den skålen kryddades med lite muttrar. I och med att vi valde den tjockare plasten fick vi med en låda med längre skruvar. Något vi inte skaffade direkt men borde ha gjort var en hög med låsmuttrar i storlek M4.

Nästa sak var att spänna upp en stor presenning, tror den är 3×5 meter och den har varit en stor hjälp längs vägen. Alla rymmande muttrar har snällt legat och väntat.

Montera tunneldelen

Efter alla kommentarer om att ta det lugnt var jag väl förberedd och kikade igenom alla delar många gånger för att få allt på rätt plats och på rätt håll. Det gjorde ju inte att det inte blev några misstag men det blev sannolikt färre av dem. Första steget är att få koll på skillnaden mellan mittenbitarna och gavelbitarna. 4BK hör till gavlarna. Vänd dem så de har dubbelhålet i mitten in mot huset, 4B är de tre som ligger mellan gavlarna.

I stommen ska alla skruvhuvuden vara på utsidan och muttrarna på insidan.

I nästa steg ska 2B fästas mellan bågarna. En rad i toppen och en rad på varje sida. Använt gärna låsmuttrar här, det blir mycket vibrationer när man skruvar och lyfter runt i delarna så de lossnar lätt och blir mer och mer opraktiska att dra åt när bygget blir högre.

De som ligger lösa på fotot nedan är 4H (mittendelarna) och 4HK (gaveldelar). Vid märkningen är det pilar tryckta på bitarna som visar vilket håll som är upp. Instruktionsmanualen är lite otydlig om 4B ska vara överst i skarven eller om det är 4H som ska vara överst. Det är först i steg 11 i manualen man kan se en tydligare bild. 4B ska vara överst.

För att hålla lite ordning på bygget tog vi en sida i taget och stödde upp det med stolar under skruvandet.

För att få det så stabilt som möjligt fortsatte vi med att lägga till stagen är märkta med 2 på den sidan som vi fått dit 4H på.

Fortfarande lite lågt i tak men här är har andra sidan fått 4H och 2 på plats. Hade det här varit ett Hera skulle det in ännu en rad med 2:or här.

Vi gräver ner vår tunnel så dags att skruva fast småbitarna på 1:orna. 3:orna som är småbitarna saknar märkning då de är för små och de kan ha lite varierad mängd hål då de kan ha sågats till av andra bitar. Sidan på 1:orna som ska ner i marken har två hål längst ner som inte sitter i höjd med varandra.

Sen ska 3:orna fästat i bågarna och det blir en favorit i repris med stolar som stöd, 4H ska ligga ytterst när de fästs ihop med 3:orna. Sen är det dags att sätta en rad 2:or längst ner på varje sida.

Montera gavel

Sen är det dags för lite gavel, Nu är det lite fler delas som har väldigt specifika platser men de är lättare att få dit än själva tunneldelen. Börja med att sätta ihop alla 9-2 med 9-1. 9-1 ska ligga utanpå 9-2. Skruva sedan fast återstående 3:or längst ner på 9-1.

9-2:orna har olika vinkel längst upp, dela upp så du har en av varje per gavel. Plocka fram två 10:or per gavel och fäst ihop 9-2 i hålen längst upp med 10:an och samma sak längst ner på 9-1.

Nu har vi fått ihop ett dörrhål och det är dags att fästa upp det. Skruva fast 9-2 i 4BK. Det var enklast att ha nederdelen av dörrhålet vinklat bort från tunneln för att få i skruvarna. Dra åt ordentligt för det är ett knöligt ställe att förstärka. Sen är det bara att föra in dörrhålet så det sitter där det ska. Vinklarna som fäster 9-2 i gaveln viks då till rätt form.

Dags för del 11! Det är de övre av tvärstagen i gaveln. Även de har sneda fästen anpassade för att sitta mot bågarna. Se till att du har en av varje per gavel. Börja med att fästa den mor 4HK med den kortare delen uppåt. Sen viker du in den och fäster mot 9-2.

Del 8 är näst på tur och den som sitter i höjd med den nedre 10:an. Börja åter igen mot 1:an och vik in den för att fästa mot 9-1.

Sen är det dags att montera dit de större hakarna. Tyvärr har jag bara en väldigt suddig bild på dem. Manualen i steg 13 är tydlig med vilka hål de ska sitta i.

Sista staget hade vi lite problem med att hitta. Bilden i svenska manualen stämde inte alls med det vi hade, men när vi kikade i den ryska manualen hittade vi den. Det är ett rätt smalt stag med likadana ändar med ett hål per ände. Våra hade märkningen YC och tången åkte fram för att förböja den där skruvarna skulle sitta.

Börja med att fästa det mot den nedre 2B i det lediga hålet närmast gaveln. Sen är det rätt uppenbart vilket par hål på 9-2 som ska hålla andra änden. Fäst det i det övre hålet mitt på 9-2 (inte i de vi fäst det mesta hittills som sitter på kanterna av bitarna).

Montera stagen

Jag började med att fästa 20:orna mot 4H och sen vinkla ner den i rätt höjd. Fick jämna till fästena i andra sidan för att det skulle bli lättare att fästa nästa del.

Del 19 fästes i 20:orna och sen dags att fästa nederdelen av 19. Den fästs i samma skruvar som redan håller ihop 3 och 2.

Passade på att lägga ut delarna för att få ihop hur de skulle sitta. Del 21 är den sneda i hörnen. Medan allt låg på marken skruvade vi fast den mot del 18 (sidobiten) och del 17. 18 och 17 fästs ihop med stommen så det är lite vingligt att lyfta upp dem då den inte sitter ihop mer än med 21:an. Definitivt ett moment det är bra att vara två om. Det kan också vara smart att gå ett varv med en tång och vinkla till fästena på 18 och 17 så de kan sitta ihop tätt direkt när skruvarna ska i.

Lyft upp det på varsin sida och fäst 17 och 18 i de nedersta hålen på 4B. Det är rätt tight, och skulle vara lättare med lite längre skruvar än 8 mm, så har ni några över så fundera på om det går att byta till 10 mm.

Fäst sedan del 18 mot 19 med del 19 in mot mitten av tunneln.

Montera övre dörren

För mig var det lite otydligt om vilket håll allt skulle ligga på och om allt visades från insidan eller utsidan. Till den övre dörren hör 12Ф, 13Ф och 16. Vi monterade allt med utsidan neråt. Det behövs en bra bit vändande på bitarna för att se till att delarna ligger åt rätt håll. Se till att du har extrahålen i de hörn där den sneda biten ska ligga. Alla delar har samma sida ner mot golvet.

Montera nedre dörren

Även här ligger utsidan ner mot golvet.

Delarna 12Д, 13Д, 14 och 15 är det som borde finnas kvar nu. 12Д har en ände med 3 hål och en ände med 3 hål och 2 hål precis innanför. Montera ihop dem två och två i ändarna som bara har 3 hål. De ska monteras så det finns ett tomt hål kvar på varje sida om skruvarna.

Del 13Д har också olika ändar, den ena har dubbla hålpar på kanterna och den andra har ett hål mitt på utöver ett hålpar i kanten. Längst upp och längst ner på den här bilden ligger dubbelhålen åt höger och på mitten ligger de till vänster. På mitten ska den fästas i de skruvar som redan finns där sen 12Д sattes ihop. Dra åt muttrarna i mittendelen riktigt ordentligt för du kommer inte att komma åt dem när kryssen är på plats.

Sen är det dags för del 14 där båda delarna ska utgå från mitten på vänstersidan, där vi har dubbelhålet på 13Д. Skruva fast dem löst i båda ändarna.

Del 15 kommer nu att ligga ovanpå övriga delar och ändarna fästs inte i kanthålen utan i mittenhålen. De fästs på högersidan i mitten och över till övre och nedre vänstra hörnen.

Slutligen kan 14 och 15 skruvas ihop.

Sen är det bara att gå över och efterdra alla muttrar ordentligt.

Plantera växthus

Dags att leka sork! Vi har sluttande mark där det skulle stå och det smarta är att jämna till marken först så självklart gjorde vi inte det, utan det blev ett dike i ena änden där marken är högre och hål i andra änden. När det är dags att ställa ner växthuset i groparna är det bra att vara några stycken. 4 pers hade underlättat men vi var bara två så några delar blev lite misshandlade på väg ner i sina gropar. Sen är det en bra stund med justering, mer grävning, en massa mätande och slutligen fylla hålen igen.

Montera plasten

Hittills har det funnits hål för det mesta men nu när det är dags för kanalplasten så behöver alla hål göras manuell. Vi använde metallborr och det fungerade bra. Bara att undvika att trycka hårt och låta borren skära igenom själv. Blev inga sprickor. Har du inte förskurna gavlar så var noga med att se till att dörrbiten sticker ut 2-2,5 cm utanför metallkanten på sidan som inte ska ha gångjärn, annars finns inget som håller dörren på plats.

Det är här det är dags att plocka fram tejpen, den kommer att tejpas fast i lite olika steg så tar grunderna direkt. Det finns lite olika varianter. I grund kommer det med en rulle genomskinlig tejp, den kommer med även om man beställt membrantejp. Har man enbart den ska den tejpas längs alla kanalöppningar (både rött och blått på bilden nedan). Har man en grå tejp med vita ovaler ska den placeras i nederkant (blått på bilden nedan). Har man en helgrå ska den användas i överkant (rött på bilden nedan), annars används den genomskinliga tejpen.

Jag och flera andra har upplevt att membrantejpen lossnat snabbt. Överväg att tejpa fast tejpen med den genomskinliga tejpen om du vill vara helt säker på att den sitter kvar. En tejprad per sida av plasten borde bli bra.

Sätt gärna plasten på dörrarna dagen innan du kör igång med gavlarna. Då har du sett hur det fungerar med att göra hål och hur plasten är att hantera och det är rätt pilligt jobb att få allt på rätt plats.

Det går att montera gångjärnen på lite olika sätt. Videon från tillverkaren visar en variant, den svenska manualen en annan variant och en obs-kommentar i manualen säger en tredje sak. Det viktiga är att du enbart skruvar i kanterna av gummilisten och inte på mittendelen. Sidan med gångjärn ska ha listen som liknar ett väldigt tillplattat U.

Såhär gjorde vi i alla fall. Dörren är nu vänd så att utsidan ligger uppåt. Sen gummilist och gångjärn. Vi valde den varianten för att inte lägga extra vikt på plasten och kunna dra åt muttrarna hårt. Här är det dags för skruvar på 10 mm.

Sen plockade vi bort skyddsplasten men lämnade en liten fläck av den med text på för att hålla koll på vilken sida som skulle vara ut. Här syns hur plasten sticker ut som den ska längst ner på bilden. Tejpa över- och underkant på dörrbitarna. Vi beställde den ena membrantejpen (grå med vita ovaler) och den ska sättas i nederkant medan den genomskinliga enbart behövde användas i överkant. Köper man premium+ får man en helgrå membrantejp som ska användas till överdelen.

När den var tillräckligt bra placerad gjorde vi hål för hörnskruvarna och satte i medvetet för långa skruvar för att ha justeringsmån när vi drog in de smalare gummilisterna, de går att byta ut när övriga skruvar sitter på plats. Jag försökte se till att det blev ett visst överlapp av gummilisterna men vet inte om det är bra. Det är lättare att kapa ner dem i efterhand än lägga till om det skulle behövas. Listen till alla sidor utom gångjärnssidan är formad som ett väldigt platt F.

När gummilisterna var på plats drog vi åt hörnskruvarna lite mer och gjorde resten av hålen.

Resten av skruvarna var bara att sätta i tillsammans med knoppar och låsplåt (del 5). Det var lätt att glömma att sätta i de små hakarna. På nedre dörren hamnar den ett steg vänster om låsplåten och knoppen ett steg ovanför.

Sen har vi de böjda handtagsliknande metallpinnarna. Klä på dem på den böjda sidan fram till den skarpa böjen och klipp av det som sticker ut. På bilden nedan har den visst glidit iväg lite.

Tryck igenom den oklädda änden från framsidan. Det kan vara lite tight men det ska gå igenom, vi testade med lite mer våld när den inte samarbetade så kom den igenom fint. Vrid det så den påklädda delen pekar uppåt. På insidan används det ensamma metallröret för att böja ner metallpinnen. Bocka gärna upp en bit närmre änden så den ser ut som på utsidan. Sen är det påklädningsdags för insidan av metallpinnen.

Sen var det äntligen dags att få upp dem på plats. Vi förberedde gummilisterna med hål för att få upp den lättare, även här måste de fästas i kanten och inte i mittenbiten för att undvika att det blir för tight när man öppnar och stänger dörren. Härifrån är det bra om det inte blåser för mycket och det bör helst göras under en och samma dag.

Tejpa nederkanten på alla gavelbitarna. Först ut på gaveln är den lilla biten ovanför dörren. Det gör inget om den sticker ut uppåt, det skär du till senare. Sen skruvar du fast sidobitarna.

Vi började med den som är på samma sida som gångjärnen och försökte få dit den så likt dörrsidan som möjligt. Påminner åter igen om att det finns flera olika sätt att göra det här på. Exempelvis hade man kunnat montera så att gångjärnen sitter utanpå kanalplasten eller att gummilisten sitter mellan skruvarna och gångjärnen.

Det är på den sidan som hakarna ska hängas på så två vinklar behövs. Den som sitter längst upp tog vi längre skruvar till. Vi snodde två på 25 mm och det blev mycket lättare att få dit än de på 10 mm som manualen rekommenderade.

På dörrsidan blev vi väldigt osäkra på placeringen då dörren överlappar men det blev bra när den täckte stommen precis.

Skär sedan till kanterna upptill och på sidorna så de är i höjd med metallen och tejpa överkanten. Vi använde en gammal filékniv för att skära plasten. Det var gott att kunna dra långa tag när man småsågade sig runt kanten.

Avsluta med att dra den sista gummilisten längs plasten. Det blir lite pilligt att få ner den där man satt skruvar så lossa skruvarna lite om de sitter för hårt.

De stora bitarna till tunneln är sista delen som känns rätt mycket som en brottningsmatch med stort behov av kommunikation. Det hade varit mycket bättre att vara 4 här med. Det är inte det mest samarbetsvilliga materialet och vi kände att det var svårt att få plasten att ligga mot bågarna. Men har man väl fått några skruvar på plats sköter det sig snällt nog igen.

I en av videoklippen från tillverkaren användes en metaltråd som spändes över plasten för att hålla ner den. Det hade onekligen underlättat mycket. Borde vara extra smidigt om man har träsarg runt bygget som man kan fästa den i.

Men trots osamarbetsvilliga plastbitar så går det ändå framåt. Vi landade i att OK var ett resultat som var bra nog och då plötsligt stod det bara där: Ett fungerande växthus.

Hämtning

Vi valde att hämta delarna istället för att få det hemfraktat. Alla delar utom kanalplasten får plats i bilen. Kanalplasten mår bäst av en kärra med innerlängd på minst 215 cm.

Men takfönster då?

Ja, det blev ju inte som tänkt. Jag fegade ur och delarna till takfönstret ligger ouppackade. Taket får fortsätta vara tätt och jag satsar på öppning av dörrarna för vädring. Vi har trots allt bara 4 meter tunnel och förhoppningsvis räcker det.

Kostnad

Vi köpte det i april 2020. Valde storleken 12 m2 som är den minsta för oden, 3×4 meter.

Våra tillval:

 • 6 mm Kanalplast 1050 kr
 • Förskurna gavlar 250 kr
 • Gummilister 0 kr
 • Membrantejp premium 300 kr
 • 3 hyllplan 600 kr (200 kr/st)
 • Takfönster (som vi inte monterat än) 450 kr
 • Automatisk öppnare till takfönster, med snabbfäste 350 kr

Grundpriset för 12 m2 Oden var vid inköp 7995 kr. Vi hämtade delarna själva så det drog av 1000 kr från slutpriset som då landade på 9995 kr.

Länkar

Kategorier
Vinter

Ledord 2020

Jag har alltid ogillat nyårslöften men uppskattar att det sätts någon form av mål för att ha något att gå på. Det blir några egna mål och ett ledord som är gemensamt med Martin. 2018 var ledorden ”Hitta hem” då vi behövde förankra oss bättre i huset och besöka lokala evenemang. 2019 hade vi mer behov av att gå mer på impulser och körde då på ”Bara gör!”. I år känner vi båda en längtan efter mer hantverk och mer social gemenskap så årets ledord blev ”Skapa gemenskap”. Hittills har ledorden gjort stor nytta så det ska bli kul att se hur årets kommer att yttra sig.

Kategorier
Odling

Svampigt värre

Just nu står jag nog mellan att vilja lägga ner allt eller bränna upp allt och börja om. Har spenderat 3 somrar med att kämpa mot en ordentlig hög spanska skogssniglar, två pallkragar är bebodd av åkersniglar och sorken gräver sig runt fällorna, skrattar åt pip-pinnarna som ska skrämma bort dem och fnyser bara oengagerat åt allt konstigt jag stoppat ner i gångarna. 

De bitarna kan jag leva med. Allt nyplanterat i buskväg är ingärdat med metallnät och övrigt odlas ovan marknivå. Många vinbärsbuskar i ett hörn av trädgården har dött och jag utgick från att de inte klarade sig efter förra sommarens torka, men i slutet på sommaren började barken lossna på mitt fina plommonträd som i år gav en helt underbart dignande skörd. Nu när det trillat bort en massa bark kan jag se svarta trådiga rotliknande saker under barken och nästa problem är ett faktum. Det hörnet av trädgården har sällskap av någon sorts honungsskivling som snabbt och effektivt dödar av allt det fleråriga i den delen. Det innebär alltså allt i bär- och fruktväg som fanns när vi flyttade in. 

Plommonträdet med tillhörande stubbe, den sista vinbärsbusken och en bortglömd stubbe måste bort och brännas. En arborist behöver kontaktas för att avgöra om en ask i samma område, som lutar smått mot huset behöver plockas ner. Men sen då? Grusa hela framsidan och mura odlingslådor ovanpå? Då blir nog sorken med lite förvirrad. Gå igenom alla bärbuskar jag satt och de vi flyttat och se om de också drabbats? Flytta? Lite trött på större trädgårdsmotgångar i nuläget.

Plommonträd där barken lossnat och rhizomerna syns under barken
Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Hantverksgaraget Jul Sött

Mjölkfri fudge

 • 140g mörk sirap
 • 3 dl socker
 • 3 dl kokosmjölk

Kokas ihop till 125 grader. Förbered samtidigt följande:

 • 100 g mörk choklad (kolla så den är mjölkfri om det är viktigt för dig)
 • 40 g kokosolja

När första delen är på 125 grader, ta av grytan från plattan och rör ner kokosoljan och chokladen. Häll ner i en bakplåtspappersklädd form. Vänta tills det svalnat lite och skär upp i bitar.

Varianter

Ersätt 0,75 dl av kokosmjölken med whisky (rekommenderar ex. lagavulin) eller rom

Kategorier
Året runt Ätbart Bakning Hantverksgaraget Jul Sött

Mjölkfri kola

I och med att både jag och sambon har lite olika matkrångel så gör vi mycket från grunden. Nu finns det oftast bra grundrecept men när vi började var det lite mer glest mellan de som var riktigt bra. Det här är en av favoriterna och de gick verkligen hem hos besökarna på julmarknaden i Åker.

Grundsats

 • 100 g kokosolja
 • 200 g kokosmjölk
 • 225 g socker
 • 140 g sirap

Förbered en brödform med bakplåtspapper eller använd en brödform i silikon. Koka alla ingredienser tills smeten når temperaturen 125 grader. Ta snabbt av den från plattan och häll upp i formen. Skär upp när den svalnat tillräckligt

Olika smaksättningar

 • 1 kuvert saffran (0,5 g), strö över lite flingsalt
 • 2 tsk pepparkakskryddor
 • 15 g kakao och 1 tsk vaniljsocker
Kategorier
Hantverk Hantverksgaraget Textil

Trasan

Jag tycker väldigt om mina grundmönster och även om jag inte vill göra någon större grej av dem så tror jag det är mycket information nog för att dela med mig av dem. Först ut är disktrasan ”Trasan”, som är en rund och glad liten trasa som pryder sin plats i kök och badrum. Varför inte ha den som duk mellan tvättrundorna?

Stickor: 4mm

Garn: Tilda bambu/bomull eller bomull 8/4

Hela arbetet stickas i rätstickning, inga aviga maskor används.

Lägg upp 16 maskor.

Sticka ett varv.

Varv 1: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 2 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 2: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 3: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 4 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 4: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 5: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 6 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 6: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 7: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 8 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 8: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 9: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 10 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 10: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 11: Sticka 6 maskor, 1 omslag, sticka tills det är 12 maskor kvar på stickan, vänd.

Varv 12: Sticka hela vägen tillbaka.

Varv 13: Maska av 6 maskor, sticka restrerande 15 maskor. Du bör nu ha 16 maskor på stickan igen

Varv 14: Sticka hela vägen tillbaka.

Upprepa varv 1-14 12 gånger.

Maska av och sy ihop. Jag brukar avsluta med att virka en liten ögla för de som föredrar att hänga upp på krok.

Kategorier
Hantverk Hantverksgaraget Textil

Bärbar

Näst på tur i mina grundmönster är fruktpåsen ”Bärbar”. Använder samma grund men tätare nät till svampplockning.

Virknål: 3-3,5

Garn: Vet inte, jag använder för många olika. Testa med vad du har tillgängligt. Gärna material som du kan tvätta varmt.

Varv 1: Virka 7 lm. Smyg ihop till en ring

Varv 2: 3 lm. 19 stolpar i ringen. Smyg ihop varvet.

Varv 3: 4 lm. *Stolpe över varje stolpe, lm* varvet runt. Smyg ihop.

Varv 4: Smygmaska till mitten av lm-båge, 5 lm. *Stolpe, 2 lm i varje lm-båge*. Smyg ihop.

Varv 5: Smygmaska till mitten av lm-båge. 6 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 3 lm *. Smyg ihop.

Varv 6: Smygmaska till mitten av lm-båge. 7 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 4 lm *. Smyg ihop.

Varv 7: Smygmaska till mitten av lm-båge. 8 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 5 lm *. Smyg ihop.

Varv 8: Smygmaska till mitten av lm-båge. 9 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 6 lm *. Smyg ihop.

Varv 9: Smygmaska till mitten av lm-båge. 6 lm. * Stolpe i nästa lm-båge, 6 lm * Fortsätt följande varv i spiral utan att smyga ihop.

Stolpe, 5 lm i några varv

Stolpe, 4 lm i något varv

Näst sista varvet: Stolpe, 3 lm i ett varv, avsluta lm-bågarna med två fm i nästa lm-båge.

Sista varvet: 3 fm i varje lmbåge. Smyg ihop.

Lm till ett lagom långt handtag. Trä igenom övre raden lm-bågar. fm i ett varv till för att få handtagsbredd.

Kategorier
Hantverk Hantverksgaraget Marknad och mässor

Vacker vardag

Måste disktrasan stinka sopor och konstant vara halvvägs påväg mot soppåsen eller komposten? För ganska många år sedan började jag tröttna på att det blev så mycket slängande av allt möjligt. Tråkiga och fula engångsprodukter och städverktyg som snabbt trillar i bitar fick mig att börja tänka om och ifrågasätta. Jag gjorde som jag brukar och satsade på att utbilda mig i frågan och sen bit för bit börja byta ut delarna i hemmet när de blivit för gamla eller bara dåliga.

Några år senare började det dyka upp grupper och artiklar om plastbantning och nog får jag erkänna att det finns en stor likhet i den filosofin och min egen. Men jag kan inte nöja mig där, jag är och förblir en materialnörd efter all tid som spenderats med olika hantverk. Jag vill inte ifrån något som främsta fokus, jag vill till något bättre istället, och jag kan absolut se att det finns områden där plasten absolut inneburit ett framsteg.

Vacker vardag som begrepp handlar för mig om att välja det som ger bäst känsla och mest glädje. Det handlar om utformning, material och färg och en vilja att låta vardagen få vara något bra. Ofta beskrivs vardagen som trist och grå och jag är inte en person som njuter av städning, disk och måsten, men jag kan krydda det grå med det vackra och på så sätt få ett lite annat förhållningssätt till vardagen. Då kan en disktrasa få vara som en färgglad blomma och en disksvamp en söt liten sudd.

I första hand gör jag sådant jag själv vill använda. Problemet är att jag har tid och lust att göra så många fler än jag själv använder, då är det tacksamt att det går att göra sig av med någon här och där. Har man sedan systrar som är lika hopplösa med hantverksöverflöd så finns det bara ett sätt det kan sluta på: marknader. Det brukar bli en eller två tillfällen varje år för att bli av med lite av överflödet.

En av mina äldre favoriter är nätpåsarna. Det är kul att vara tidigt ute ibland, fick ofta komplimanger för dem av andra kunder och speciellt av kassörerna. Det syns så tydligt vad de innehåller och det får plats så mycket i dem. Modellen har förbättrats efterhand med, bilden nedan är en äldre modell och den ovan mina senaste. De har fått lösa handtag som fungerar som dragsko och går att knyta för att hålla frukten på plats.

Utöver grundmodellerna brukar det dyka upp lite blandat smått som näsduksfodralen och handvärmarna som snabbt syddes ihop när jag inte hunnit sticka/virka så mycket saker till en marknad.

Detsamma gäller de första kassarna, och flera av dem hänger fortfarande med ut. De är söta men sticker inte ut från mängden nu när även tygkassar har blivit modernt.

Kategorier
Året runt Ätbart Drickbart Höst Jul Konservering Vinter

Favoritglöggen

Varje vinter när vi haft marknad i garaget har vi haft en väldigt god aroniaglögg som mamma Ulla brukat göra. Tyvärr kan vi inte ha med det ut när vi är med på marknader så tänkte se till att ni kan göra egen glögg. Receptet utgår från ett recept på svartvinbärsglögg från ica.

Aroniasaft

 • 2 liter aronia
 • 5 dl vatten
 • 6 dl socker per avrunnen liter saft

Låt koka tills bären skrumpnar och tappar färg. Låt rinna av i silduk. Tillsätt socker och rör tills allt löst sig.

Svartvinbärsglögg

Ingredienser
PORTIONER: 1 l
2 dl äppeljuice
4 dl outspädd svartvinbärssaft
4 dl vatten
1 tsk kardemummakärnor
1 bit kanel
4 nejlikor

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp, låt svalna och ställ kallt, gärna ett dygn.

Sila bort kryddorna och värm vid servering.

https://www.ica.se/recept/svartvinbarsglogg-393098/

Det vi gör är alltså att byta ut svartvinbärssaften mot aroniasaft. Drick upp direkt, frys in eller konservera på valfritt sätt.