Bakningskväll med platt tema

Dags för en bakningskväll igen! Denna gången var innehållet lite mer planerat efter vilken tid de olika sakerna skulle ta.

2013-10-08 21.01.19

Monas knäckebröd
125gr ca 1½ timma

2 dl grovt rågmjöl
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
½ tsk salt
3 ½ dl vatten

Blanda ihop alla ingredienserna och låt vila i 5 min. Degen ska vara kladdig.

Bred ut på 2 bakplåtsklädda plåtar. Ganska tunt.
Strö över flingsalt och sesamfrö eller valfritt annat.
Sätt in båda plåtarna samtidigt.
Grädda ca 1.30 timme. Vill du göra ”knäckesticks”. Ta ut efter 45 min – 1 tim
och dela i bitar och grädda vidare.

2013-10-08 21.02.07

Läslusig Lefsa

5 dl mjölk
1½ dl sirap
4 tsk brödkryddor
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Blanda ihop allt till en deg. Knåda och dela upp den i 20 delar.
Kavla ut bitarna på mjölat bakbord och stek dem i torr stekpanna på båda sidorna.
Låt bröden svalna under en bakduk så de behåller mer av sin fukt.

De är godast varma så frys ner de ni inte äter upp direkt och värm dem innan de ska ätas.

2013-10-08 21.12.54

Energibollar

2½ dl dadlar utan kärnor
3/4 dl honung
3/4 dl äppelmos
1 msk chiafrön
3 tsk kanel
2 krm mald kryddnejlika
1 krm salt
2½ dl havregryn
2½ dl kokos
2½ dl solrosfrön

Mixa ihop allt. Rulla bollar och rulla dem i kokos.