Äpplen i långpanna och muffinsform

Tidigare denna hösten hade vi ett visst överflöd av äpplen i fruktkorgen. För att ge lite variation plockade jag hem en påse äpplen och lade tillbaka dem lite senare i ny form. På bilden ligger de inplastade i muffinsformar.  
Gissningen stämde, äpplena tog slut snabbare efter det.
Receptet har jag fått från Lena och det fungerar precis lika bra i muffinsformar som i långpanna.
Äppelkaka på plåt
100 g Smält smör
1 ½ dl Mjölk
2½ dl Socker
3½ dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
6-8 Äpplen
Kanel
Skala äpplena och skär dem i tunna skivor (halvera dem om du ska ha det i muffinsformar). Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och fettet och rör ner mjölet blandat med bakpulvret. Fördela smeten i en smord och bröad långpanna (eller i muffinsformarna). Tryck ned äppelbitarna tätt och strö över kanel. Grädda i ugnens nedre del i 175 grader i ca 15-20 minuter. 
Tiden kan behöva justeras om du gör kakan i muffinsformar.

Kommentera